2024. április 25., csütörtök

Volt jégeső, aszály...

Bácskertesen a gyümölcsösök, a kertészetek és a szántóföldi növények is megsínylették a szélsőséges időjárást

Napjainkban Bácskertesen (Kupuszinán) a legnagyobb mértékben gabonatermesztéssel foglalkoznak, majd a gyümölcstermesztés és a virág-, meg a konyhakertészet a legnépszerűbb. Világszínvonalú minőséget produkálnak ez utóbbi ágazatok művelői.

Ahogyan életünk egyéb területein, úgy a kertészetben is az alkalmazkodó képesség a döntő túlélési, fejlődési esély és tulajdonság. A korszerű termesztési módszerek alkalmazásának köszönhetően a szélsőséges időjárás, az aszály és a jégverés sem okozott jelentős károkat a virágokban, bár a gabona, a zöldség és a gyümölcs is egyes határrészeken megsínylette a szeszélyes éghajlatot. Eltérő, de szakszerű tapasztalatokról számoltak be a kupuszinai termelők, Csorba Klára, Péter István, Guzsvány Attila és szakmai észrevételeit osztotta meg velünk Pilin Endre, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének Doroszlón és Bácskertesen tevékenykedő falugazdásza:

– Nyugat- Bácska területén idén nem lehet panaszkodni a csapadék mennyiségére, szép, esős tavaszunk volt és a nyár folyamán is elég jelentősen jutott a csapadékból. Annak eloszlásával már kicsit több probléma volt, mert például közvetlenül a búza aratásának kezdete előtt jött egy nagy aszály és nagyobb százalékos veszteségről számoltak be a termelők. Ugyanakkor voltak nagyobb viharok, Bácskertes egy részét jégeső is sújtotta, amely további kárral tetézte a bajt. A kukoricákban nem tett nagy kárt. Kötődési hibák észlelhetőek a növényen, a későn vetett kukoricákat elkapta a szárazság, az aszály, éppen a legrosszabbkor, de nem nagy mértékben. Mi idén itt, Nyugat-Bácskában mondhatni, hogy megúsztuk a jelentősebb károkat, számíthatunk optimális termésre.
Ami a konyhakertészetet illeti, ott inkább a jégeső okozott károkat. Termelővel való beszélgetésből hozom az eset-példát, hogy amikor a gazda elvégezte a drága növényvédelmet és jött rá a jégeső, szinte a földdel tette egyenlővé a termést. Tehát a befektetés megvolt, és szinte betakarításra kész volt a szép termés és akkor az időjárás közbeszólt...
A virágtermesztés területén szintén ez a helyzet, a jég által okozott sebeken keresztül a fertőzések megsokasodnak és így rákényszerülnek a termesztők a további költséges védekezésre.
A gabona esetében két, három hetes aszály volt a legfenyegetőbb. Nagyon várta minden és mindenki a csapadékot. Beszélgetésünk idején is úgy néz ki, hogy például a szóján, a kukoricán látszik az aszály következménye. A szóják nagyon szépet mutatnak messziről, de valójában hiányosak a levelek, a hüvelyek is. Kiderül majd, végül milyen hozamot produkál...
Így van ez a gyümölcsössel szintén, a fákat is sújtotta a jég, a szárazság. Aki rendelkezik öntözőrendszerrel a gyümölcsösben, az a szárazság, a nap okozta károkat el tudta kerülni. Akinek viszont nincs jéghálója, az úgy 70 vagy 80 százalékos jégkárral számolhatott egyes területeken.
Személy szerint annyit tudok javasolni, hogy élni kell a biztosítás lehetőségével, mert bizony komoly nagyobb kártérítéseket fizetnek ki. Amikor a gazdák kárt szenvednek, akkor ezek az összegek sokat tudnak segíteni a helyzeten.


Ami a biztosításokat illeti, 40 százalékot maga a minisztérium is visszatérít, tehát valójában ki kell fizetni a teljes összeget, de azután visszakapja azt a termesztő. Nagyon kedvezményes lehetőségről van szó, megéri élni vele – hallottuk Pilin Endre falugazdásztól.
Péter István, a Szandzsu-kertészet tulajdonosa maximális védelmet és gondosságot tud biztosítani növényeinek, így pozitív tapasztalatokról számolhat be:
– A gyümölcsöst, amely szabadföldön van, jégháló védi és tó található mellette, ott soha nincsen szárazság. A benti termesztések, a virágok mind öntözőrendszerrel vannak ellátva, amelyek pedig üvegházakban vannak, azok szintén maximálisan védettek, naptól, jégtől is – mondta a tapasztalt gazdálkodó.
Guzsvány Attila konyhakertészete több szempontból is megsínylette az időjárás szélsőségeit és a termesztő hosszú távon tarthatatlannak gondolja a jelenlegi viszonyokat:
– A kertészetben annyira jelentős jégkár nem volt. Egyedül a krumplit, azt megtépázta, annak szárát megszaggatta. A paprika olyan fázisban volt még, hogy nem tudott benne nagy kárt tenni, noha a jég megszakította az érési folyamatot. A hagymában viszont sajnos jelentős kár keletkezett és a gyümölcsöt is sújtotta jelentősen. Az alma például 90 százalékos kárt szenvedett, az innentől csak pálinkába való lesz... A hatholdas darabban van egy 1,5 hold alma, 1 hold paprika, 1 hold krumpli meg 1 hold hagyma. Ezt a területet gyakorlatilag körbeverte a jégeső.
Ami a szárazságot illeti, ma már a kertészetben nem lehet csupán az égből kapott csapadékra alapozni, locsolni kell!

Aztán persze még annak is lehetnek hátulütői... éppen a krumplival volt az a problémám, hogy locsoltunk, locsoltunk és aztán kapunk fentről egy adag csapadékot, gondolhatja, megrohadt a növény. Rendkívül kiszámíthatatlan az időjárás. Nem csodálom, hogy egyre több fiatal áll el ettől a tevékenységtől. 70 dinárért vettük a magkrumplit, most 30 dinár a krumpli és fele annyi hozama van. Hasonlóan van ez a szója felvásárlási árával is. Úgy hiszem, nagy változásnak kell történni, hogy mindez hosszú távon kifizetődő legyen – panaszkodott Guzsvány Attila termesztő.


Csorba Klára frissen szerzett virágtermesztői tapasztalatait osztotta meg velünk:
– Idén kezdtünk komolyabban virágkertészettel foglalkozni. Sóvirággal kezdtük, ezekből koszorúkat, csokrokat készítünk, télire is. Folyamatosan szedjük és télire tároljuk.

Liziantuszunk idén van először. Fóliában termesztjük, öntözzük rendszeresen. Ez a virágfajta nagy odafigyelést igényel, folyamatosan vitamint kap, a növényvédelemre is sokat adunk. Készülünk az őszi időszakra is a krizantémokkal. Azoknak éppen nem tett jót ez a nagy meleg, visszafogta őket a fejlődésben, de bízunk benne, hogy amint lehűl az idő, új erőre kapnak. Dísztököt szintén termesztünk. Gyakorlatilag tavasztól őszig zajlik nálunk a munka a kertészetben. Állandóan van valamilyen szezonális virágunk – mesélte a lelkes fiatalasszony, Csorba Klára.