2024. április 24., szerda

Katonai csapást hajtottak végre az amerikaiak Kabulban

Az Egyesült Államok katonai csapást hajtott végre vasárnap Kabulban – közölte két amerikai illetékes a Reuters brit hírügynökséggel. A nevük elhallgatását kérő illetékesek elmondták, hogy a katonai csapás az Iszlám Állam feltételezett harcosai ellen irányult.
Az afgán fővárosban szemtanúk arról számoltak be, hogy a kabuli repülőtér közelében robbanás hallatszott, amelyet valószínűleg egy házba csapódó rakéta okozott. Emellett egy másik kabuli támadásról is hírt adtak a hírügynökségek.
Tálib illetékesek szerint a Kabulban végrehajtott amerikai katonai csapás öngyilkos merénylő gépkocsija ellen irányult, aki támadást akart intézni a kabuli nemzetközi repülőtér ellen az amerikai katonai kivonulás közepette.
Egyelőre kevés részlet ismert az incidensről, csakúgy, mint arról a rakétabecsapódásról, amely a repülőtértől északnyugatra fekvő egyik lakónegyedben történt, és megölt egy gyermeket. A két rakétacsapás különálló incidens lehetett.
A Politico amerikai lap korábban azt írta, három amerikai illetékesre hivatkozva: Joe Biden amerikai elnök felhatalmazta az amerikai hadsereget, hogy a Fehér Ház előzetes jóváhagyása nélkül hajtson végre légicsapásokat az IÁ afganisztáni állásai ellen. A Pentagonnak eddig is voltak ilyen jogosítványai, de az amerikai elnök ezeket újonnan megerősítette a hadseregnek küldött utasításaiban.
A pénteki amerikai támadás az Iszlám Állam ellen viszont az amerikai elnök jóváhagyásával történt. William Taylor tábornok szombaton sajtótájékoztatón közölte, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet két embere – terrorcselekmények tervezője – halt meg és még egy megsebesült az amerikai hadsereg pénteki dróntámadásában a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban. A légi csapással az amerikai hadsereg visszavágott a dzsihadistáknak a kabuli repülőtérnél előző napon elkövetett pokolgépes robbantásokért, amelyekben tizenhárom amerikai katona, illetve több tíz afgán civil és tálib vesztette életét.
Végéhez közeledik az amerikaiak mentőakciója is Kabulban. Joe Biden elnök parancsára augusztus 31-éig be kell fejeződnie az amerikai hadsereg Afganisztánból való kivonásának.
Valamivel több mint ezer civil vár még arra, hogy a kabuli repülőtérről légi úton kimenekítsék Afganisztánból, miközben az amerikai erők evakuációs művelete a végső szakaszába lépett – közölte a Reuters hírügynökséggel vasárnap egy nyugati biztonsági illetékes.
A Reuters szombati értesülése szerint kevesebb mint négyezer amerikai katona van még a repülőtéren, míg korábban, az evakuációs művelet tetőpontján még 5800 volt a létszámuk.

@fo = Beta/AP
@kep = Végéhez közeledik az amerikai mentőakció is