2024. április 20., szombat

Egyre több gyermek betegedik meg

Egy egyhónapos csecsemő a legfiatalabb koronavírus-fertőzött Tutinban. A kisbabának kétoldali tüdőgyulladása van, ezért átszállították a belgrádi Dragiša Mišović kórházba – erősítette meg Kemal Ćorović, a tutini egészségház igazgatója. A csecsemő állapota jelenleg stabil.
Tutin egyébként jelenleg Novi Pazar mellett a koronavírus-járvány legnagyobb gócpontja Szerbiában. Az intézményigazgató elmondta, hogy tapasztalataik szerint egyre több fiatal fertőződik meg, és hogy városában rohamosan nő az új esetek száma. Mint fogalamazott, a leggyakrabban az idősek és a krónikus betegek kerülnek orvoshoz a szövődmények miatt, de egyre több gyermeket is fogadnak. Rámutatott arra, hogy csak ebben a hónapban a helységben eddig 51 gyermek betegedett meg, közülük 15-en iskoláskor előttiek, míg 36-an iskoláskorúak.
Ćorović szerint csak kedvez a járvány alakulásának az, hogy sokan hisznek az összeesküvés-elméletekben, ezért hallani sem akarnak arról, hogy felvegyék a koronavírus-elleni védőoltást, de a külföldről hazatérő vendégmunkások miatt is rosszabbodik a járványhelyzet a környéken. Mint mondta, júliusban és augusztusban, amikor hazatérnek a külföldön dolgozó tutiniak, gyakoriak a városban az ünnepségek, tömeges rendezvények, amelyek nem kedveznek a járvány visszaszorításának.