2024. április 19., péntek
ZOMBOR

Magasabb szemétdíj

Itt a hónap vége, hamarosan érkeznek a közüzemi számlák. Ezek közül a szemétdíj elszámolása állandó, hiszen azt a háztartás méretéhez szabják, nincsen benne változó érték, mint ahogy a fogyasztásalapú számlák esetében. Huzamos ideje rutinból lehetett fizetni a szemétdíjat, még ha nem is érkezett meg a számla, mert előfordult, hogy a napidíjas kézbesítő fél utca számláját egyetlen háztartás postaládájába gyömöszölte be, a tulajdonosnak meg esze ágában se volt keresni a címzetteket. Igaz, a számla összege akkor is ugyanannyi volt, amikor a köztisztasági vállalat állami ünnep miatt kihagyott havi egy, de olykor két fordulót is. A tavaszi lomtalanítás viszont ingyenes, így valahol egyenlegben áll a fogyasztó a szolgáltatóval.

Az emelésre az indoklás szerint az amortizáció és az üzemanyagár egyeztetése folytán került sor. A szemétdíjat legutóbb 2019. május elsején növelték, akkor 2,2 százalékkal.

Zomborban a szeméttároló kukákat a háztartásoknak kell beszerezniük, de nem mindegy, hogy milyet, a szemetesnek meg kell felelnie az előírásnak. A Čistoća közvállalat szerint a városban a fogyasztók felének sincsen előírásos kukája, a falvakban a lakosság 10–30 százaléka birtokol szabványos kukát. A zsákokba, zacskókba, dobozokba kitett háztartási hulladék elfuvarozása megnehezíti és lassítja a szemetesek munkáját.

Fontos tudnivaló, hogy amennyiben a szabványkuka a szemétkihordás során megsérül, megreped, vagy eltörik, a közvállalat újat ad helyette.