2024. április 25., csütörtök
BEZDÁN

Növelik a Korlátos-tó vízszintjét

A Bezdán közelében fekvő Korlátos hétvégi telep melletti tó folyamatos vízszintcsökkenéstől szenved. A tónak nincsen közvetlen összeköttetése se a Dunával, se a környező csatornákkal, a vize egyszerűen elpárolog. A kirándulóhely nevét viselő idegenforgalmi egyesület tavaly kijárta, hogy a Vajdaság Vizei Közvállalat vizet emeljen át a Bezdán–Verbász-csatornából a tóba. Akkor 55 centiméterrel sikerült megemelni a vízszintet.

Az idén újra felmerült a tó élővilágát veszélyeztető probléma, a Korlátos Egyesület ezúttal Zombor városhoz fordult a tó revitalizálásának érdekében. A helyi önkormányzat, miután meggyőződött a probléma súlyáról, nyomban lépett, és már meg is kezdték a tó feltöltését. A Vajdaság Vizei Közvállalat szakemberei ezúttal is 55 centiméteres szintemelésre törekednek, amihez 47–49 ezer köbméter vizet kell gépi erővel átpumpálni a tóba a csatornából, amihez 20 munkanapra lesz szükség.

A zombori városvezetés tartósabb megoldáson gondolkodik, mechanikus vízáteresztőt építene, hogy szükség szerint annak időnkénti megnyitásával a kanális vizével szabályozhatnák a Korlátos vízszintjét.