2024. április 25., csütörtök

Kivágják a fákat a zombori strandon

Még tart a strandidény, így nem csoda, hogy számos zomborinak feltűnt, hogy valamiféle munkálatok zajlanak a Bácskai-Nagy-csatorna jobboldali partján, pontosan szemben a városi stranddal. Legszembetűnőbb, hogy kivágják az ott álló fákat, irtják az aljnövényzetet. Mára kiderült, hogy senki nem garázdálkodik a csatornaparton, hanem előre megbeszélt munkát végez a Vajdaság Vizei Közvállalat. A csatorna 800 méteres szakaszán a revitalizációs munka előkészítése folyik, ennek érdekében tisztítják meg a talajt.

Az előkészítést követően ezen a szakaszon iszaptalanítják a csatorna medrét, majd a növényzettől megtisztított szakaszon felügyeleti ösvényt alakítanak ki, amelyről ellenőrizhetik a vízfolyás állapotát, majd újra fásítják a szakaszt. A revitalizációt követően a felügyeleti ösvénynek köszönhetően könnyebben megközelíthetik a csatorna vizét a fürdőzők és a horgászok.

A környéken még egy munkát végez a Vajdaság Vizei Közvállalat: megújítja Kissztapáron a hajózsilipet. Ez a létesítmény a Vajdaság legöregebb, ma is működő, kézi erővel nyitható hajózsilipje. 1802-ben építették, és 500 tonna teherbírású hajók áteresztésére tervezték. A XIX. század végéig tölgyfából készített kapuk zárták és a medrét is tölgyfával burkolták, ezt később lebetonozták, a kapukat pedig fémre cserélték. Utoljára 1979-ben végeztek nagyjavítást a műtárgyon, mára már annyira leromlott az állapota, hogy halaszthatatlanná vált a felújítása.

A tervek szerint a zsilip mindkét, kétszárnyas vaskapuját lecserélik, megújítják a kapukat mozgató mechanizmust, lecserélik az összes elhasználódott és sérült fém alkatrészt, és rozsdamentesítik a teljes szerkezetet. A felújítás megközelítőleg 66,5 millió dinárba kerül.