2024. április 25., csütörtök

Vasárnap Mosolytenger!

Gazdag program a Népkertben

Tavaly a járvány miatt elmaradt, az idén azonban megrendezik Zentán a Mosolytenger gyermekfesztivált. A rendezvényt a hagyományos helyszínen, a Népkertben tartják meg augusztus 29-én, vasárnap délután 2 és este 8 óra között. Szalai Teodóra a fesztivált szervező Zentai Civil Információs Iroda koordinátora napilapunknak elmondta, hogy a látogatók a szokásos dolgokra: sok játékra, önfeledt szórakozásra és jókedvre számíthatnak. A szervezők igyekeztek megőrizni a rendezvény hangulatát, így a községbeli és a vajdasági civil szervezetek kiállítóhelyein különböző játékhelyszínek lesznek, amelyeken a gyermekek kézműveskedést és egyéb ügyességi játékokat próbálhatnak ki. Ott gyűjthetnek garasokat is, amiket aztán a játékhelyszíneken beválthatnak.

A koordinátor elmondta, hogy figyelembe véve a helyzetet, a szervezők ezúttal nem a fesztivált záró nagyszabású színpadi produkcióra fektetik a fő hangsúlyt, és nem hívtak ismert gyermekzenekart, helyette inkább olyan dolgokat kínálnak, amilyenek eddig még nem voltak, vagyis újdonságokat próbálhatnak ki a gyerekek. Kiemelte az óriás dartsot, amely során focilabdával kell majd célba rúgniuk a legkisebbeknek, de lesz szumó is, vagyis a gyerekek beöltözhetnek szumóruhába és birkózhatnak, lesz egy western jellegű, hatalmas légvár és rodeóbika is. Kitért arra is, hogy a helyzet miatt nem lesz mászófal, s a középkori faluban az erdélyi haditornászok helyett a zentai Szt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tagjai foglalkoznak majd a gyerekekkel. Természetesen délután két órától a fesztivál színpadján is zajlanak majd az események: táncos, zenés, kisszínházi produkciók csalogatják a résztvevőket, és bohóc is szórakoztatja majd a közönséget. Este hét óra táján gyermekdiszkót szerveznek, animátor és lemezlovas vezetésével.

A szervezők ezúttal is gondoltak a kisgyermekes szülőkre, és számukra, illetve gyermekeik számára is kínálnak kikapcsolódási lehetőséget. A rendezvényen fellép a Midnight  Táncegyüttes, a mazsorettklub, a környékbeli tánccsoportok, ezenkívül gyermekszínjátszók és bábszínházasok is szórakoztatják a közönséget.

A szervezők arra kérik a zentaiakat, hogy lehetőleg ne autóval közelítsék meg a fesztivál helyszínét, mivel sok vidéki látogatóra is számítanak, nekik pedig azt javasolják, hogy a városban vagy a töltés lábánál parkoljanak.

Az idei Mosolytengert a tartományi kulturális titkárság, a kisebbségügyi titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, Zenta önkormányzata, a szerbiai kulturális minisztérium is támogatásban részesítette, Magyarországról pedig a Nemzeti Együttműködési Alap, illetve az NKA is támogatást nyújtott.