2024. április 20., szombat

Múltba repítő mulatság

Jótékonysági bált szerveztek az adahatári iskolamúzeum megmentéséért

Egy igazi, hagyományos tanyasi lakodalmat felidéző jótékonysági bálra várták az érdeklődőket szerdán este Adahatáron. Az esemény fő célja az volt, hogy közösen mentsék meg a helyi iskolát, amely ma már múzeumként működik.

Sárvári Norbert, az Adahatár Tanyabarátok Egyesület elnöke elmondta, hogy számukra nagyon fontos az iskola megmentése, hiszen – ahogyan fogalmazott – a múltunknak vannak kézzel fogható dolgai, amelyeket a jelenben meg kell őrizni, és meg kell vigyázni az utókor számára. Hozzátette, hogy azért szervezik meg már nyolcadik alkalommal a jótékonysági bált, hogy a tombolából befolyt pénzt az iskolamúzeum szépítésére és további fejlesztésére fordítsák. Erre nagy szükség van, hiszen – ahogyan Norbert elmondta – nyitottak az emberek az ilyen jellegű látványosságokra, ők pedig arra törekednek, hogy ne csak a környékbeliek tudjanak róla, hanem távolabbra is eljusson a híre.

200 személy szórakozott a hagyományos lakodalmas sátorban (Fotó: Kállai G. Nikoletta)

200 személy szórakozott a hagyományos lakodalmas sátorban (Fotó: Kállai G. Nikoletta)

Az eseményen jelen volt Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, valamint Homolya Ákos, Zenta község tanácsának városrendezéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja is. Czegledi elmondta, hogy az önkormányzat számára egy kellemes feladat, amikor ilyen civil szervezeteket támogathat, mint amilyen az Adahatár Tanyabarátok Egyesülete is, hiszen ők egy most már műemlékké nyilvánított iskolát mentettek meg. Hozzátette, hogy a jövőben is szeretnék segíteni őket. Reméli, hogy a hamarosan önkormányzati tulajdonba kerülő iskolát mielőbb felújítják, ezután pedig közösen tovább tudják működtetni, hogy igazi látványossága legyen a községnek.

Az adahatári iskola felújítását 10 évvel ezelőtt kezdték meg. Az idelátogatók megtekinthetik a tantermet, amely hűen tükrözi az egykori oktatást, valamint a tanítói lakást is. Mindemellett a Szövetkezeti Otthon épületében működik a bolt- és a kocsmamúzeum is, amely szintén a tanyasi élet egy kis részletét mutatja be. A látványosságokhoz tartozik egy tanya is, amelyet már meg lehet tekinteni, és a közeljövőben ezt is szeretnék felújítani.