2024. március 29., péntek

Főszerepben a palacsinta

A bácsföldvári nemzetközi Palacsintafesztivál élvezetes esemény gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt

Szombaton, augusztus 28-án tizenegyedik alkalommal tartják meg Bácsföldváron a nemzetközi Palacsintafesztivált. Bata Dóriánnal, az újvidéki Európa Kollégium lakójával, a bácsföldvári fesztivál fő szervezőjevel a rendezvényről és a hétvégi érdekes programokról beszélgettünk.

Honnan származik a Palacsintafesztivál ötlete?

– Egykor a Most vagyis a Híd bácsföldvári civil szervezet rendezte ezt az eseményt. A Palacsintafesztivál nem a bácsföldváriak ötlete, az elképzelés a Légvári és Polyák családon keresztül Derekegyházáról érkezett, ahol szintén van Palacsintafesztivál, az ottani azonban sok mindenben eltér. Például mifelénk a csapatok árulják a palacsintát és versenyekben mérettetik meg magukat egymással, illetve a mi fesztiválunk idővel nemzetközivé vált, hiszen a helyi etnikumokon: szerbeken, magyarokon és romákon kívül fogadtunk vendégeket Horvátországból is, illetve az idén is jönnek csapatok Magyarországról. Új vendégként először képviselteti magát Románia.

Miért pont a palacsintáról szól a fesztivál?

– Nem tudnám megmondani. Talán nagyon egyszerű okokban kell keresni a választ. A palacsintát mindenki szereti, sokféleképpen és egyszerűen el lehet készíteni, van belőle sós és édes is, lehet desszert és főétel is. Rengeteg lehetőség búvik meg a palacsintában és mindenki talál benne kedvére valót. A Palacsintafesztivál egyébként is ritka dolog felénk, így sokan érdeklődnek iránta Újvidéktől Nagybecskereken át Zentáig és Doroszlóig.

Hányadik alkalommal szervezed a fesztivált?

– Ahogy említettem, a fesztivált a Híd szervezte egészen 2019-ig, ezután kerültem én a képbe. Szerettem volna megmenteni ezt a fesztivált, és végül a szervezése ideiglenesen az én kezembe került, hála az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Körnek, akinek a képviseletében szervezem a fesztivált, és akik átvették és azóta is kezükben tartják a szervezés jogát. A munkám elképzelhetetlen lenne a Bácsföldvári Magyar Művelődési Egyesület nélkül, amelynek tagjaiból áll a szervezőcsapat zöme. Így én a 10. fesztivált szerveztem és egy év Covid miatti halasztás eredményeképpen most a 11. is az én felügyeletem alá került.

Milyen programokkal várjátok az érdeklődőket?

Amikor átvettem a szervezést, akkor világos üzenetekkel szerettem volna kommunikálni. A fesztiválunk főleg a gyerekes családoknak szeretne maradandó élményt nyújtani, miközben igyekszik nagy figyelmet szentelni a kétnyelvűségnek és a multikulturalizmusnak. Lényegében ez a fesztivál elsősorban a földváriaké, szeretnénk, ha az is maradna, de egyre nagyobb figyelmet szentelünk a vidéki vendégeknek is. A fesztivál legnagyobb attrakciója a palacsintasütés és az ezzel járó gasztronómiai élmény nyújtása, ezzel azonban nem tudjuk a közönségünket egész nap szórakoztatni, így színpadi és színpadon kívüli programokkal is készülünk számukra. Igyekszünk kulturális élményt nyújtani és lehetőségeinkhez mérten tartani a színvonalat. Leginkább feltörekvő, gyerek- vagy fiatal előadóink vannak. Fesztiválunk nem profitorientált, a színpadon kívül szinte minden a gyerekekről szól. Van mezőgép-kiállításunk, képkiállításunk, szerb és magyar népviselet-kiállításunk, a programok zömét azonban a gyerekeknek szántuk: lovaglás, íjászat; palacsintával kapcsolatos versenyek (gyorsevés, maszatka díj a legmajzosabb gyereknek, zsákban futás palacsintával a szájban és hasonlók). Mindig nagyon büszkék szoktunk lenni a gyerekkuckónkra, ebbe a helyi iskola és óvoda is besegít. Itt a gyerekek játszhatnak, akadálypályát küzdhetnek le, kézműveskedhetnek és kipróbálhatják az arcfestést. Ezek a programok mind ingyenesek. Legnépszerűbb programunk a palacsintakirály megkoronázása, a legjobb palacsinta elkészítőjét jutalmazzuk meg ezzel a címmel, ám mást nem szeretnék külön kiemelni, mert a fesztiválunk összességében ad élményt és mindenkinek más része tetszik meg. Nagy büszkeséggel tölt el az, hogy mindegyik programunkat dicsérik és szeretik az emberek, és nekem még senki nem panaszkodott a fesztivál hangulatára. Nagyon jók a visszajelzések.

Az idén mekkora az érdeklődés az esemény iránt?

Nagy, bár érezzük, hogy sokan megtántorodnak a járvány miatt, ami az idén sajnos rányomta bélyegét mindegyik rendezvényre. Talán ennek tudható be az, hogy a fesztivál körüli felhajtás kisebb az idén, mint korábban, de így is sok csapat jelentkezett sütni, rengetegen jelzik, hogy jönnének és részt vennének valamilyen módon a fesztiválon. Azt hiszem, nem túloznék, ha 3000-re becsülném az idén várt látogatók számát. Különösen nagy attrakciónk nem lesz az idén a megszokottnak nevezhető dolgok mellett. Inkább azon munkálkodtunk, hogy minden jobb, szebb és nagyobb legyen a fesztiválunkon, mint amilyen két éve volt. Lesz egy csapatunk, akik a mediterrán Olaszország ízeit próbálják majd a palacsintával ötvözni, erre még nem volt példa. A többi csapat is a legérdekesebb receptekkel áll elő, szalonnalekvárral, cékla, narancs, kivi vagy banán lekvárokkal kenik meg a palacsintát. A sós palacsinták közül ehettek már az idelátogatók például kolbászos vagy spagettis palacsintát is... Mindez azonban már nem a mi hatáskörünk, csakis a csapatok szabhatnak korlátot fantáziájuknak. Mi, a szervezők egy új megoldással, a virslicsinka nevű étellel igyekszünk az idén meglepni a látogatókat. Ezt még nem próbáltunk ki, de jópofának tartjuk. Igyekeztünk idecsalogatni a kézműveseket, azokat, akik a palacsintasütők standjai mellett árulhatják különlegesebbnél különlegesebb termékeiket. Ez szintén nagyon tetszik a nézelődőknek. Azok, akik még nem látogattak el a fesztiválunkra, azokat bátorítom, hogy jöjjenek el, mert biztosan különleges élmény lesz számára! Bácsföldvár már magában kiváló kikapcsolódási és kirándulási lehetőségeket nyújt az egész család számára, és ha mindezt egy gasztrofesztivállal összekötjük, akkor nagyon jó hétvégi program elé nézünk.