2024. április 25., csütörtök

Kevesebb tanítás, több játékosság

Szeptemberben Óbecse község óvodáiban is az új oktatási-nevelési program szerint foglalkoznak a gyerekekkel

Szeptember elsején újabb 45 szerbiai óvoda kezdi meg a tanévet A felemelkedés évei elnevezésű új oktatási-nevelési program szerint, közöttük van az óbecsei Labud Pejović Gyermekintézmény is. A reformprogram új szemléletet jelent az óvodáskorú gyermekek nevelésében: a környezet ösztönzőbb, a kommunikáció interaktívabb, a használt eszközök kreatívabbak lesznek – állítják a szakemberek.

A 2018-ban elfogadott új programot egy kísérleti szakaszt követően 2019-ben kezdték fokozatosan bevezetni országszerte. A magyarországi óvodapedagógiához nagyon közel álló szemlélet nagy hangsúlyt fektet a megalapozásra, a játékosságra, az óvodás gyermek életkori sajátosságait figyelembe vevő, korszerű óvodapedagógiai módszerek alkalmazására. A program inspiratív és provokatív óvodai környezetben, a gyerekek és a felnőttek közös részvételével valósul meg – a gyerekek ilyen körülmények között kapnak lehetőséget arra, hogy kísérletezzenek, játszanak és közösen fedezzék fel az őket körülvevő világot.

Az óbecsei óvónők munkáját hat hónapig dr. Velisek-Braskó Ottília, az újvidéki Óvóképző Szakfőiskola pedagógusa mentorálja.

– Az új óvodai környezetnek alkalmat kell adnia a gyerekeknek arra, hogy tanuljanak, játsszanak, kutassanak, hiszen a legjobban így tudnak tanulni, fejlődni. Számukra nem az a legjobb módszer, hogy félkörben ülve hallgassák a felnőtteket, hanem olyan helyzetet kell teremteni a számukra, amelyben aktívak lehetnek, beszélgethetnek, kérdezhetnek és felfedezhetnek. Ehhez az óvodai környezetnek is változnia kell, ingerlővé kell tenni, például azzal, hogy kész játékok helyett olyan félig strukturált vagy nem strukturált eszközöket adunk a gyerekek kezébe, amelyekkel alkothatnak, kísérletezhetnek – mondta dr. Velisek-Braskó Ottília.

Az új programot a jövő iskolaévtől már az ország egész területén alkalmazni fogják. Szerbiában több mint 160 óvoda működik mintegy 200 ezer gyermekkel.