2024. április 20., szombat
NAGYBECSKEREK

A vízgyár perelne, a Minaqua megvenné

Egyre nagyobb a kavarodás a csődbe jutott nagybecskereki Vízgyár körül. A legnagyobb hitelezőjük, az Erste Bank augusztus közepén bejelentette, hogy eladja a gyárat, a 021 hírportál értesülései szerint pedig az első érdeklődő a Minaqua társaság. Tegnap viszont a Vízgyár adott ki egy közleményt, amelyben százmillió dinárt követel a Városi Vízművektől a megtisztított vízért, amit egy ideig biztosítottak. Mindeközben a városban minden szombaton a polgárok tiltakozó felvonulásokkal próbálják felgyorsítani a város vízellátásának a megoldását, ami immár 18. éve várat magára.

A hírportál az állítja, hogy a Minaqua elképzelése szerint a Vízgyár a városnak és az újvidéki társaságnak a közös tulajdonában lenne. Azt is bejelentették, hogy másodpercenkénti 300 liter egészséges ivóvizet biztosítana a kapacitás a nagybecskereki háztartásoknak. A Minaqua egyébként hamarosan egy wellnessközpontot tervez létrehozni Nagybecskereken, közben pedig egy pilótaberendezésük állítólag hatékonynak bizonyult a becskereki víz megtisztításában.

Közben a Vízgyár 15 napon belül 101 millió dinár kifizetését követeli a Városi Vízművektől, az általuk megtisztított vízmennyiségért. Bejelentették, hogyha ez nem történik meg, akkor pert indítanak Nagybecskerek Város ellen. Ugyanakkor cáfolják a korábbi, sajtóhíreket, amelyek szerint a Városi Vízművek felbontották a velük megkötött szerződést, mivel állítólag nem teljesítették határidőre a szerződésben vállalt kötelezettségeiket. Kifogásolják, hogy a közvállalat nem küldte el korábban az ezzel kapcsolatos kifogásait. Ha viszont a Városi Vízművek nem törleszti adósságát, akkor majd a Vízgyár kezdeményezi a szerződés felbontását – olvasható a gyár közleményben, mely nincs aláírva.