2024. március 28., csütörtök

Ez nem csak Szó-Beszéd!

Egy sajtóorgánum, amely alapvetően újság, de civil szervezetként is kiveszi a részét a kishegyesi kulturális életből

A kishegyesi Szó-Beszéd helyi lap kéthavonta jelenik meg, és a falu aktuális, illetve múltbéli eseményeiről is beszámol. Dr. Virág Gábor kishegyesi helytörténész legújabb kötetét a közelmúltban mutatták be, amelyben nagy szerep jutott a helyi lapnak is. Csőke Márkot, a Szó-Beszéd ifjú főszerkesztőjét a kiadvány apropóján kérdeztük.

– Nemrég jelent meg dr. Virág Gábor helytörténész A kistérségi krónikás című könyve. A kiadvány tíz darab helytörténeti tanulmányt tartalmaz, ugyanis a tanár úr munkássága során a Bácsfeketehegytől Csantavérig terjedő kistérséggel is foglalkozik, amellyel kapcsolatban nagyjából már harminc könyve került ki a nyomdából. Ebben a helytörténeti kötetben igyekeztünk összegyűjteni azokat az írásait, amelyek más könyvben még nem szerepeltek. Az Anna-napi programsorozat keretein belül mutattuk be a kiadványt, ugyanis a Szó-Beszéd igyekszik felkarolni a helyi írókat, költőket, emellett támogatni a munkásságukat. A kistérségi krónikás című könyvet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően volt lehetőségünk kiadni.

Dr. Virág Gábor A kistérségi krónikás című könyv bemutatóján  (Fotó: Lakatos János)

Dr. Virág Gábor A kistérségi krónikás című könyv bemutatóján (Fotó: Lakatos János)

Néhány éve vagy a Szó-Beszéd főszerkesztője, ez alatt történtek változások a szerkesztőséget vagy a lapot illetően?

– Igen, részben a szerkesztőséget igyekeztem fiatalítani, vannak ifjabb szerkesztőink és szerzőink. Ami szerintem még fontos, hogy korábban az újságban ingyen írtak az emberek, jelenleg szimbolikus összeggel is támogatjuk a szerkesztőket, valamint hivatásos tördelőt is alkalmaztunk, megtörténik a szövegek lektorálása és korrekciója. Olyan módon alakult át a szerkesztőség, hogy a szerzők minél nagyobb önállóságot kapjanak. A Szó-Beszéd egy médium, de civil szervezet is egyben, igyekeztem ebbe az irányba is motiválni kicsit a szerkesztőséget. Tehát betölt egy kulturális szerepkört is, kiegészítve ezzel a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület munkáját. Az elmúlt két évben két könyvet is megjelentettünk, elkészítettük Kishegyes monográfiáját, a falu újratelepülésének 250. évfordulója apropóján, mint ahogy dr. Virág Gábor a közelmúltban megjelent legújabb kiadványát is felkaroltuk, mely szintén helytörténeti írásokat tartalmaz. Igyekszünk megragadni minden pályázati lehetőséget, ahogyan a községi, úgy a magyarországi pályázatokat is.

Az olvasók milyen írásokkal találkozhatnak az újságban?

– A Szó-Beszéd, mivel kishegyesi helyi lap, ezért ennek megfelelően szeretnénk mindenképpen tájékoztatni az itt élő lakosságot a helybeli dolgokról. Közügyekkel, kultúrával, sporttal is foglalkozunk, emellett nagy hangsúlyt fektetünk a helytörténetre is. A Szó-Beszéd tartalmaz keresztrejtvényt, de a gyerekekre is gondoltunk, hogy mindenki számára élvezhető legyen a lap olvasása, valamint a helyi általános iskolások írásai és rajzai is meg szoktak jelenni nálunk.

Miből tartjátok fenn az újságot?

– Az eladásokból tudjuk finanszírozni a lektorálást, a korrektúrát, illetve az újság tördelését, a nyomtatást viszont pályázatok útján sikerül biztosítani. Ilyen pályázat például a kishegyesi önkormányzat médiatámogatása, illetve szoktunk pályázni a Magyar Nemzeti Tanácsnál, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél is.

Hány példányszám kerül ki a nyomdából?

-  A nyomtatásból 250–300 példány kerül ki, melynek a nagy része értékesítésre is kerül. A Szó-Beszéd egyébként 25 éves múltra tekint vissza, korábban havi lap volt, de a falu lakosságának a csökkenésével, illetve az internetes média előretörésével a korábbi eladási statisztikák visszaestek, különösen amennyiben a megelőző huszonöt évet vesszük górcső alá. Viszont mindent összevetve meg vagyunk elégedve az eladási arányokkal.

Csak kishegyesiek vásárolják a lapot?

- Mivel helyi lapról beszélünk, ezért igen, többnyire a kishegyesiek olvassák a Szó-Beszédet, azonban tudok néhány embert, így bácsfeketehegyieket is, akik megvásárolják az újságunkat, hogy innen tájékozódjanak a kishegyesi történésekről.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

– Tervben van még három könyv kiadása. Jelenleg is dolgozunk egy interjúköteten, amelyben Kishegyes bizonyos személyeivel készítünk riportot, azzal a céllal, hogy ezáltal egy korrajzot kapjunk a településünkről. Mindemellett az online jelenlétünk fejlesztése is folyamatban van. A szerkesztőségünk nyitott mindenre, és nagyon örülnénk, ha jönnének megkeresések a hozzánk csatlakozással, a publikálással kapcsolatban. Egyébként a kishegyesi események iránt érdeklődők a Szó-Beszéd Facebook-oldalán https://www.facebook.com/szobeszedonline is tudnak tájékozódni.