2024. április 20., szombat

Beiskolázási csomagok tizenegyedszer is

A Magyar Nemzeti Tanács még 2011-ben indította meg a Vackor programot, amelynek szerves része a beiskolázási csomag, amely az idei évben immáron tizenegyedik alkalommal kerül kiosztásra – jelentette ki Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Elmondása szerint a csomagok kiosztása Magyarország Kormányának Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően valósulhat meg.

A csomag értéke az idei évben is több, mint ötezer dinárt tesz ki. Külalakra ugyanúgy fog kinézni, mint az előző évben, vagyis poggyász formát ölt. Minden olyan eszközt tartalmaz, amelyre egy kis elsősnek szüksége lehet. A csomag egy új elemmel is bővül, méghozzá a Betűtanoda című kiadvánnyal, amely valójában egy gyakorlófüzet, amelyet Vukelity Csilla csantavéri osztálytanító biztosított – mondta Jerasz Anikó.

Hozzátette, hogy a gyakorlófüzet az íráskészség elsajátításában lesz nagy segítségére, hiszen két részből áll, az egyik a nyomtatott betűk, a másik pedig az írott betűk gyakorlására szolgál. Elmondása szerint a beiskolázási csomagon kívül a Rákóczi Szövetség jóvoltából minden kis első elkapja a kiváló minőségű színes iskolatáskát.

Ezzel egész Vajdaság területén az elsősök minden szükséges eszközt megkapnak, amely az iskolakezdéshez kell. Emellett október végén, vagy november elején megérkezik a Rákóczi Szövetség ösztöndíja is, amely mintegy tízezer forintot tesz majd ki. Ezt az egyszeri támogatást minden elsős megkapja – mondta Jerasz Anikó.

Kiemelte, hogy az idei évben növekszik a kis elsősök száma, mintegy 60-65 diákkal többen kezdik meg a tanévet, a tavalyi évhez viszonyítva. Kiemelte, hogy a növekedés Nyugat-Bácska területén is tapasztalható, valamint Kishegyesen, Csókán és Törökbecsén is. Szavai szerint az idén ismét lesz magyar nyelvű elsős osztály Udvarszálláson, Szilágyin és Nezsényben is.