2024. április 25., csütörtök

Magyarországon vettek őrizetbe két szerb férfit

Migránsok embercsempészetével gyanúsítják őket

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság őrizetbe vett két szerb állampolgárságú férfit Szentpéterfán, Szombathelytől nem messze, az osztrák–magyar határ közelében. Az előállított férfiakat, illegális migránsok embercsempészetével gyanúsítják – hozta hírül a police.hu magyarországi rendőrségi hírportál.

Mint arra a főkapitánysági közleményben rámutatnak, bejelentés alapján szálltak ki a helyszínre a szombathelyi egyenruhások csütörtökön reggel 9 óra előtt. Szentpéterfán két szerbiai rendszámtáblájú gépjárművet állítottak meg. A személyautót és a tehergépjárművet is szerb állampolgár vezette. A gépkocsikból több személy elfutott a rendőri intézkedést megelőzően, közülük hat személyt a Pinka patak melletti erdős területen, hat személyt pedig az út mellett és Szentpéterfán fogtak el a rendőrök, több személyt pedig továbbra is keresnek. Az elfogott személyek afgán állampolgárnak mondták magukat, ám nem sikerült a személyazonosságukat, illetve a magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét sem igazolni, ezért a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mindkét sofőrrel szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul. Mint arra a portál rámutat, alapesetben egytől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztést kaphat a két férfi. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.