2024. április 19., péntek

Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom

Szombaton Zentán, a sportcsarnokban ötödik alkalommal tartják meg a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom elnevezésű rendezvényt, a délvidéki magyarság egyik nagy ünnepét, melyet a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, mint háttérintézmény, partnerségben a budapesti Hagyományok Házával közösen szervez meg.

A színvonalas rendezvény a délvidéki és vajdasági népi kultúra iránt érdeklődőknek és minden látogatónak sok szabadtéri és családi programmal kedveskedik. Az egynapos eseményen fellépnek és oktatnak Vajdaság kiemelkedő népzenészei, táncosai, mesemondói és népi kézműves mesterei, koncertet adnak a Kárpát-medencéből meghívott vendégzenekarok és a legnépszerűbb vajdasági bandák is.

A déli órák és a kora délután a gyermekeké, akik vetélkedhetnek és játszhatnak szabadtéren. A Fűz Népi Játéktér népi ihletésű játékparkja várja őket csaknem 30-féle ügyességi játékkal és kézzel hajtható kosaras körhintával. A programok változatossága kielégíti minden korosztály érdeklődését: kézműves- és komplex foglalkozások, népi divatbemutató, mesemondás fiatalabb és felnőtt mesemondókkal, mesterség-, viseletbemutatók. Ugyanakkor be lehet kapcsolódni a néptáncoktatásba is, hiszen Vajdaság és a Kárpát-medence kiváló és néptáncosaitól tanulhatnak az érdeklődők. A Folkkocsma népzenei koncertjei palettáján szerepel az Eszterlánc zenekar, amelynek tagjai a mezőségi népzene kiváló tolmácsolói. Az est kiemelkedő programja a Magyar Állami Népi Együttes Ezerarcú Délvidék című műsora, ami után közös, reggelig tartó mulatság, táncház veszi kezdetét. A kirakodóvásár késő estig látogatható, a folkkocsmában reggeltől reggelig szól a zene, tart a jókedv, amit a rendezvény zenészei biztosítanak.