2024. március 28., csütörtök

Óvodai szakmai fórum Zentán

Az új módszer középpontjában a gyermek áll

Szakmai fórumsorozatot indított a Magyar Nemzeti Tanács az iskoláskor előtti intézményekben dolgozó óvodapedagógusok számára az oktatási minisztérium által két éve bevezetett új alapprogram kapcsán. Zenta volt a fórum harmadik állomása, amelyen tegnap mintegy 60 óvodapedagógus vett részt. A résztvevőket a Hófehérke óvodában az intézmény igazgatója, Gedošević Valéria üdvözölte. Kiemelte, hogy az ember életében csak egy olyan időszak létezik, az iskoláskor előtti évek, amelyekben számtalan a nyitott lehetőség, az ember rengeteg energiával, kitartással és lelkesedéssel sajátíthatja el és fejlesztheti azokat az összetett képességeit, amelyektől személyisége és sikeressége függ a további életében.

A fórumon Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, hogy az előadásokkal az óvodapedagógusok elméleti és gyakorlati tudásához szeretnének hozzáadni.

– A jelenlévő mintegy 60 pedagógus elméleti és gyakorlati tudást kap a szeptember 1-jétől alkalmazásba kerülő oktatási alapprogramból, amelyet a zentai Hófehérke Gyermekintézményben is most vezetnek be. Ennek az a lényege, hogy a gyermek érdeklődési körét helyezi középpontba, és ez határozza majd meg a következő időszakban, hogy egy-egy témakörrel milyen terjedelemben foglalkoznak az óvodapedagógusok. És ez határozza meg azt is, hogy milyen módszerekkel, milyen szemléltető eszközökkel fogják ezeket a témaköröket feldolgozni.

A szakmai fórumsorozatnak 11 állomása van, a zentai után Szabadka, Csóka és Zombor kerül sorra, majd a hétvégeken folytatódik az előadás és képzéssorozat. A fórumra eddig bejelentkezett óvodapedagógusok száma megközelíti a 300-at. Az MNT lefordíttatta az új alapprogramot, ami elektronikus formában hozzáférhető az óvodapedagógusok számára – hangsúlyozta Jerasz Anikó.

Az MNT felkérésére gyakorló pedagógusok, az óbecsei Labud Pejović Gyermekintézmény pedagógus szakmunkatársa és négy óvónője mutatta be az általuk már megvalósított projektumokat, amelyeket a 2018/19-es munkaévtől szabadon kipróbálhattak és gyakorolhattak csoportjaikkal.