2024. március 29., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Robban a Bumba?

Kevesen mertek volna arra fogadni, hogy négy fordulót közvetően a Kisvárda pontelőnnyel fogja vezetni a bajnokságot, és hogy a Mezőkövesd a harmadik helyen áll majd. A labdarúgást azonban pont a váratlan eredmények miatt is szeretik sokan, s a két csapat szombat délutáni találkozója a remek rajtjuk miatt is megérdemel néhány mondatot. A Kisvárdával kapcsolatos hír, hogy Claudiu Bumbának, a csapat román középpályásának a bukaresti Gazeta Sporturior lapnak tett nyilatkozata szerint már Marco Rossi a magyar válogatott szövetségi kapitánya is felfigyelt remek teljesítményére, és érdeklődött iránta:

„Miután Izraelbe mentem még 3-4 alkalommal hívtak a román keretbe, de nem volt esélyem játszani. Talán ha kapok 5-10 percet a bizonyításra, másképp alakult volna a sorsom. De most sem késő, ha így folytatom, és az első 3-4 magyar csapat között leszünk, játszani fogok és gólokat szerzek, gyanítom, hogy felém is fordul majd figyelem. Ha pedig nem, felveszem a magyar állampolgárságot. Nem viccelek, az olasz edzőjük volt egy mérkőzésünkön, és érdeklődött, hogy megvannak-e a papírjaim. Vannak még honosított játékosaik, nyitottak erre” – mondta a nagybányai játékos.

Az, hogy Bumba lesz-e magyar válogatott, az a jövő kérdése, az viszont biztos, hogy mindkét csapat nagy elszántsággal veti majd bele magát a küzdelembe. A várdaiakat nemcsak a hazai pálya előnye segíti, hanem az a tény is, miszerint az elmúlt szezonban egy döntetlen mellett kétszer is legyőzték soros ellenfelüket. Nem utolsósorban, siker esetén még legalább egy héten át listavezetők lehetnek.

Persze Bumbáék előkelő helyezésében szerepet játszik az is, hogy a Ferencváros nemzetközi kupaszereplése miatt két bajnokiját is elhalasztotta. A zöld-fehérek a kedd esti Bajnokok Ligája-selejtezőben a Young Boystól elszenvedett vereség után immár újra a bajnokságra koncentrálhatnak. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen a Dzsudzsák Balázst is a soraiban tudó Debrecen látogat a Groupama Arénába. A Loki játékosait ráadásul bizonyára motiválni fogja a lehetőség, hogy az előző fordulóban hazai pályán a Zalaegerszegtől elszenvedett váratlan vereséget követően egy jó eredménnyel engesztelhetik ki szurkolóikat. Emellett törleszteni valójuk is akad a hajdúságiaknak a címvédővel szemben, hisz az elmúlt négy egymás elleni bajnokijukon zöld-fehér siker született.

Érdekesnek ígérkezik a forduló péntek esti nyitómérkőzése, a Zalaegerszeg–Honvéd összecsapás is. A közelmúltban a két csapat párharcai változatosak voltak. A tavalyi bajnokságban a fővárosiak ugyan két alakalommal is nyerni tudtak, ám a Magyar Kupában pont a zalaiak állították meg őket.

Akármilyen furcsa a bajnoki címre hajtó Fehérvár csak a harmadik bajnokiján aratta első győzelmét. Nikolićtyék számára nem lehet kérdéses, a rossz kezdést egy újabb győzelemmel kell kijavítani. Ez azonban nem ígérkezik könnyű feladatnak, hiszen a jelenleg második helyen álló MTK érkezik Székesfehérvárra.

Az 5. forduló programja, péntek: Zalaegerszeg–Honvéd (20.00), szombat: Kisvárda–Mezőkövesd (16.00), Ferencváros–Debrecen (18.15), Fehérvár–MTK (20.30), vasárnap: Gyirmót–Puskás Akadémia (17.45), Paks–Újpest (20.00).