2024. április 24., szerda
MÉDIA 51.

A Hungária és Miki

Szeptember 2-án koncertezik Fenyő Miki Szabadka főterén

Kellett egy nagy húzás 1968-ban, és később még egy (majd lesz szó róla ebben a cikkben), hogy Fenyő Miki élő legendává és a Hungária örökre halhatatlan együttessé váljon, s a Ki mit tud döntőjét megnyerje. Fenyő 16 évesen komponált Csavard fel a szőnyeget c. dalával nyerték az első selejtezőt, s közönségnyomásra juttatta tovább őket a zsűri, a középdöntőben úgyszintén ily módon jutottak tovább, (a Ha szól a Rock ’n’ roll c. dallal), míg a döntőt a Hungária a népzenei hangzású Nem bújok én már többé már a subába c. szerzeményével nyerték. Ez volt az első keményebb húzás.

Ugyanabban az évben a Táncdalfesztivál közönségdíját is elvitték az Egyszer vagy fiatal c. számmal, és felkerültek az Ifjúsági Magazin slágerlistájára.

Fenyő gyerekkorának részét az Egyesült Államokban töltötte, s az onnan hozott lendülettel először a Sztár zenekarban játszott, ezután a saját Syconor nevű bandájával futott, s 1967 nyarán, amikor megalapította a Hungáriát, akkor felfigyelt rá S. Nagy István, és első kislemezeiken dalszövegekkel segítette Fenyő zeneszerzői munkásságát. Az első két kislemez, a Ne vedd el az időm, és a Percekre eláll a szavam voltak. 1970-ben megjelent a Koncert a Marson c. debütáló nagylemez is, 1971-ben pedig a Tűzveszélyes c. második korong.

 1973-ig megjelentettek még 2 kislemezt, a popos A hosszúhajú Évát és a pszichedelikus Doktor Schizofrént. Ne feledjük el, hogy ezek szigorú idők voltak, és a magyar zeneipar teljhatalmú urainak ideje. Közöttük a Hanglemezgyárnál, amely nem adott ki számukra több lemezt, mert a teljhatalmú igazgatónak, Erdős Péternek nagyon nem tetszett a nyugati hullámokon szörfölő együttes, és főleg Fenyő karizmatikus személye nem.  A sikergyanús új nagylemezük, a Beatles-láz lobbanékony anyagát „félretették”, (az album végül csak 1997-ben jelent meg), és emiatt 1974-től 1979-ig vegetálni kényszerültek, a keleti blokk országaiban turnézva néha.

Azonban 1980-ban Fenyő felhívta Dollyt (több sikertelen Zalatnay Cini-, stb. tárgyalás után), gyerekkori ismerősét, aki még sulis éveiben elvarázsolta egyéniségével és hangjával, de, aki énekesként mégis dilettánsnak számított, s akkoriban épp mentőszolgálatosként dolgozott. És, mivel mindannyian érezték a zenei megújulás szükségességét, és előzőleg nyugati menedzserük, Michael Siegel tanácsolta: „vegyetek be egy csajt énekelni-vokálozni, egy szaxist, és nyomjátok ezt „az ’50-es Amerika-dolgot”, létrejött a Jampi-Hungária. A rosszhírű Erdős Péter Csepregi Évával való bulgáriai kéthetes távollétében, 7 nap alatt rohammunkával megírták, a feladatokat tagonként kiosztották, majd felvették az egész Rock’n’Roll Party anyagát, és megszületett a nagylemez, Wilpert Imre igazgatóhelyettes segítségével, aki Novai Gábor basszusgitáros tanácsára és biztatására melléjük állt. Ez volt a második, sokkal merészebb nagy póker-húzás.

1980-ban, ez előtt a „nagy diverzió” előtt, adtak pár koncertet az E-klubban, és más helyszíneken, a nyugati turnéikra szánt csupa angol számmal majd frenetikus sikereiken felbuzdulva segítőikkel megcsinálták a Partyt. Rengeteg tagcsere után ismét felviláglott „napenergiával” a Hungária, és a Rock’n’roll Party 40.000 példányban kelt el az első hónapban, később 600.000 példányt adtak el belőle, s így simán rávert minden magyar lemezeladási mutatóra, megdöntött minden rekordot. Fenyő elvárta, hogy mindenki feltűnő, jampis szerelésben legyen, és a néptömegeket magával sodró siker fényében sorjáztak a neo-rock’n’roll slágerek. 1981-ben a Limbó hintóval megnyerték az Tánc- és popdalfesztivál nagydíját, és sorjáztak az albumok, még 1981-ben a Hotel Menthol, a sok nagylövetű r’n’r-standard/sláger felhasználásával – átiratával, saját számokkal, amelyeket a sajátos hangszerelés és Fenyő ötletes magyar dalszövegei tettek még menőbbé, a jampis-hárés szereléssel együtt. 1982-ben jelent meg az aranylemez-státuszhoz jutó Aréna, és az 1983-as Finálé? (miután egy-egy ajánlott levelet kaptak arról, hogy „önkéntesen” erősítették meg kilépési szándékukat az együttes tagjai, azzal, hogy a vezéregyéniség nélkül vettek részt egyik turnéjukon).

Rengeteg tagcserén és felállás-váltáson ment át a Hungária, az atomenergia azonban, amely Fenyő Miklóst mozgatta, nem hagyott alább Szikora Robi kiválásakor sem (aki az R-Got alakította meg), sem Sipos Péter nyugat-németországi disszidálásakor 1979-ben. MIKI néven kiadott szólólemeze 150.000-es példányszámban kelt el.

Sok későbbi projekt után, megélt-elszenvedett Jól nézünk MIKI rap-lemezével és a Modern Hungária és az 1997-ben végre kiadott Beatles láz-a után, és számos hivatalos gyűjteményes kollekció után Fenyő televíziós közszereplései és sokadszorra megkerülhetetlen figurává válása után itt az alkalom, hogy Mikit zenei élőben is láthassa a vajdasági közönség, turnéja kiemelt állomásaként Maria Theresiopolisban.  Minden bizonnyal az egész észak-bácskai hűséges közönsége ellátogat szeptember 2-án Szabadka főterére, este 8 órai kezdéssel, Csacska Macska társaságában előadandó koncertjére.