2024. április 25., csütörtök

A gyermekek beoltását sürgetik a szakemberek

Szerbiában növekszik a koronavírussal megfertőződött gyermekek száma is. Főként azok a fiatalok fertőződnek meg, akik még nem vették fel a védőoltást, ezért a szülőknek is el kell gondolkodniuk azon, hogy beoltassák a gyermekeiket – fogalmazott Vladislav Vukomanović, egy belgrádi gyermekklinika vezetője a Szerbiai RTV műsorában.

Elmondása szerint az általa irányított intézményben ismét megnyílt a Covid-részleg, amely az előző időszakokban megszokott rend szerint működik. Jelenleg két gyermek szorul kórházi kezelésre, egy héttel ezelőtt még heten voltak, akik közül egy tizenöt éves fiatalnak súlyos tüdőgyulladása is volt.

Az iskolába való indulás szociológiai szempontból helytálló, viszont félő, hogy a tanév kezdetével a fertőzött gyermekek száma is megemelkedik majd. Habár engedélyezték a 12 évnél idősebb gyermekek oltakozását, a folyamat lassú. A szülőket is fel kell világosítani, hogy nem lehet előrelátni, a fertőzött gyermeknek milyen súlyosságú tüneteik lesznek – magyarázta Vukomanović.