2024. április 19., péntek

Nagy mennyiségű olajra leltek Kínában

Kína bejelentette, hogy a Daqing olajmezőn jelentős mennyiségű palaolajat találtak. A várható készletek akár 1,27 milliárd tonnára is rúgnak – közölte a kínai Hszinhua hírügynökség.

A Daqing olajmező Kína egyik legfontosabb szárazföldi kitermelési központja, és az új felfedezés a Hszinhua szerint a következő években várhatóan hozzájárul az olajtermelés növeléséhez. A Daqing olajmezőn, ahol az 1980-as években kezdték el a palaolaj feltárását, jelenleg több mint 40 kút termel nyersolajat.

A China National Petroleum Corporation (CNPC) célja a Daqingban található palaolaj-kitermelés fellendítése a térségben tapasztalható termeléscsökkenés megfordítása érdekében – közölte az állami tulajdonban lévő olajipari óriáscég a feltárás apropóján. A CNPC komoly erőfeszítéseket tett a palaolaj kutatására és a fúrásra a Songliao-medencében, ahol Daqing is található.

Az elmúlt hónapokban valósággal ralizott az olaj ára, a Brent típusúé az idén már csaknem 40 százalékkal került feljebb, a WTI típusúé is hasonló mértékű ralin van túl.