2024. április 19., péntek

Balkáni fizetések, európai árak

Annak ellenére, hogy az egy főre eső bruttó hazai termék tekintetében Szerbia szinte az utolsók között kullog Európában, egyes árucikkek esetében mégis európai szintűek az árak nálunk is, sőt még annál is magasabbak – közli a 021 hírportál.

Az Eurostat adatai szerint Szerbia polgárai a tavalyi, és az azt megelőző évben is az elektronikai eszközök vásárlására 16 százalékkal többet fizettek az európai átlagnál. A tavalyi fogyasztói adatok szerint csak Izland polgárainak jelentettek nagyobb kiadást ezek a termékek.

A szerbiai fogyasztók a televíziókért, hangberendezésekért, laptopokért és asztali számítógépekért harmadával többet fizetnek, mint Lengyelországban, 17 százalékkal többet, mint Svédországban, 18,5 százalékkal többet, mint Németországban, és 21 százalékkal többet, mint Nagy-Britanniában.

Másrészt Szerbia egy főre eső bruttó hazai terméke 43 százalékát teszi ki az GDP európai átlagának.

Habár az ország nagy napraforgó-termesztő és exportőr, a tavalyi évben az étolajért 8,4 százalékkal kellett többet fizetnünk az európai átlagnál. Példának okáért Észak-Macedóniában ez a termék 35 százalékkal volt olcsóbb.

A ruhák és lábbelik sem olcsóbbak Szerbiában, mint egyes EU-s országokban. Az árak nagyjából az uniós átlagnak felelnek meg, de példának okáért 8,5 százalékkal drágábbak, mint Nagy-Britanniában.

Az élelmiszerek ára Szerbiában 20 százalékkal alacsonyabb az uniós átlagnál, Németországban pedig körülbelül ezen a szinten vannak. Ilyenek a magyarországi árak is, de ott mintegy 300 euróval magasabbak a fizetések.