2024. április 24., szerda

Ablakcsere, kazáncsere...

A zentaiak is jelentkezhetnek az energiahatékonysági pályázatra

Zenta önkormányzatának honlapján kedden tették közzé a lakosság számára kiírt energiahatékonysági pályázatot, amire szeptember 14-ig jelentkezhetnek a községbeliek.

Ahogyan már beszámoltunk róla, Zenta is részt vett az energetikai minisztérium energiahatékonyság növelése céljából kiírt programján és 2, 5 millió dináros összeget nyert a projektumra. Ezt követően az önkormányzat pályázatot írt ki a potenciális kivitelezők számára is, ami a közelmúltban le is zárult és a nyertesek listája úgyszintén megtalálható a község hivatalos honlapján – magyarázta Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere a szerda délelőtt megtartott sajtótájékoztatón.

Elmagyarázta, hogy a zentaiak szeptember 14-ig  a házak és a lakások hő- és tetőszigetelésére, a nyílászárók lecserélésére és a hőenergiai rendszerek korszerűsítésére pályázhatnak, úgy, hogy a minisztérium által jóváhagyott és a község internetes oldalán feltüntetett kivitelezők árajánlataival jelentkezhetnek.

–A zentai önkormányzat nagyon sok energiát fektetett abba, hogy sikeres legyen, mivel egy új kezdeményezésről van szó országos szinten és ilyen, az Európai Unió területén és a nyugati fejlett országokban szokványos pályázatot Szerbiában még nem indítottak – magyarázta a polgármester, s hangsúlyozta, hogy az energiahatékonyság növelésével a polgárok a saját élet-, és lakhatás körülményeiket teszik összkomfortosabbá, energiát és pénzt takaríthatnak meg ezekkel a beruházásokkal, arról nem is beszélve, hogy országos szinten környezetünket is megóvjuk ezzel, hiszen a hőerőműveknek kevesebb elektromos energiát kell termelniük.

A minisztérium programját országszerte hatalmas érdeklődés övezi, ezért a kezdőösszeget is a háromszorosára növelték, hogy eleget tudjanak tenni a sikeresen pályázók igényeinek, s a jövőben is folytatni szeretnék. A zentai polgármester szerint valószínűleg ebben a három témakörben országos szinten, december vége felé újra kiírják a pályázatot, és jövőre Zenta ismét sikeresen pályázhat, s a polgárok számára állandósítani tudják ezt a támogatásrendszert. Mivel túljelentkezés várható, legközelebb azok is hozzájutnak a támogatáshoz, akiknek a mostani, első kiírás során nem sikerül céleszközökhöz jutniuk.

– A régi nyílászárókat kizárólag műanyag nyílászárókra lehet lecserélni, azzal, hogy az adott fűtött területen a nyílászáróknak legalább 50 százalékát le kell cserélni. A hőenergia rendszerek korszerűsítése során pedig gáz-, illetve peletkazánok beszerzését, üzembe helyezését támogatják. A pályázati kiírásban a minimális műszaki feltételeket is megadták, és azoknak eleget kell tenni azzal, hogy ezek összegének áfával együtt legfeljebb 50 százalékát tudja támogatni az önkormányzat, kivéve amennyiben az 50 százalék meghaladja a maximális összeget – nyilatkozta Sztantity Szebasztián, a községi tanács gazdasági ügyekért felelős tagja, aki elmondta azt is, hogy a pályázóknak személyi igazolványuk kinyomtatott kivonatával bizonyítaniuk kell, hogy az adott lakásban, családi házban élnek, s, hogy a saját nevükön van az ingatlan. Ezt az elektronikus kataszterből tudják lekérni.

– Egy használati engedéllyel vagy pedig legalizációs végzéssel igazolniuk kell, hogy az épület legalizálva van, illetve azt is be kell bizonyítaniuk, hogy a telket, épületet terhelő adók, helyi adók és járulékok ki vannak fizetve. Ezekről az önkormányzati adóhivatal ad ki igazolást. Ezen kívül két, a község honlapján megtalálható formanyomtatványt is ki kell töltenie a pályázónak – magyarázta Sztantity, aki egyben a városban keringő pletykákat megcáfolva megjegyezte, hogy szó sincs arról, hogy előre tudják, kik kapnak támogatást, ugyanis a kiírásban létezik egy kitétel, amelynek értelmében Zentán megválasztott, illetve kinevezett személyek nem vehetnek részt a pályázaton, így az önkormányzatban dolgozó politikusok sem kérhetik a támogatást.

A pályázóknak 50 százalékos önrészt kell biztosítaniuk. A pályázaton keresztül a falak hő-, illetve a tetőszigetelésére az önkormányzat legfeljebb 120 ezer dináros összegig, a nyílászárók lecserélésére legfeljebb 100 ezer dinárig, a gáz-vagy peletkazánok beszerzésére pedig maximum 70 ezer dinárig tud nyújtani támogatást.