2024. március 29., péntek

A nemzeti összefogás műve

Délvidéken Temerinben játsszák először a Csaba királyfi rockoperát

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően augusztus 28-án, szombaton Temerinben is színre viszik a G. Nagy Ilián rendezte Csaba királyfi című rockoperát. Csaba királyfi a magyar történelemben és történeti hagyományokban különös szerepet tölt be. Személye egyik legfontosabb összekötő kapocs a hunok, a székelyek és a magyarok között.

A rockoperában Csaba királyfi legendája elevenedik meg. A színdarab alkotói olyan kulturális élményt kínálnak a nézők számára, amely látványában és tartalmában is méltó lesz a népéért küzdő királyfi emlékéhez.

G. Nagy Ilián több éves kutatómunka után írta meg ezt a rockoperát. Szinte teljesen járatlan

úton indult el, ugyanis Attila király fiáról nem írt még senki egész estét betöltő színpadi

művet.

– A Délvidéken először fogjuk előadni a színdarabot. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy itt is egy színvonalas előadást láthasson a közönség. Az opera ősbemutatója 2011-ben volt a székelyföldi Gyergyószárhegyen álló Lázár-kastélyban, ahol Bethlen Gábor nevelkedett. A kastély udvara megtelt a több ezer emberrel. Másnap a székelyföldi újságok kiemelten számoltak be az eseményről – mondta G. Nagy Ilián a temerini sajtótájékoztatón.

A szerzőt szülővárosában díszpolgári címmel tüntették ki, valamint

arra kérték, hogy a magyarországi ősbemutatót Püspökladányban rendezzék meg. Erre

2014 augusztusában került sor szintén több ezer néző előtt. 2015 augusztusában Nagyboldogasszony napján Csíksomlyón, a Hármashalom-oltárnál 250.000 ember nézte meg az első székely nemzeti rockoperát. Egy évvel később Pécs városában, az augusztus 20-ai állami ünnep keretében mutatták be a színdarabot. 2017-ben Debrecen városa adott otthont a bemutatónak. 2020-ban a magyar kultúra napi rendezvényként Nagyváradon első alkalommal volt színházi bemutató, ahol bebizonyosodott, hogy a Csaba királyfi székely nemzeti opera színházban is megállja a helyét. Az idén úgy döntöttek, hogy hozzánk is elhozzák a színdarabot.

– A rockopera Attila király esküvőjétől a székelyektől való búcsúzásig kíséri végig Csaba

királyfi történetét. A színdarab monumentális képeiben tárulnak elénk a kor történelmi pillanatai.

Magam írtam a dalokat, a verseket, felénekeltem az összes dalt, és utána elmentem Székelyföldre megkeresni azokat operaénekeseket és színészeket, akik megfelelnek a színdarabnak. A csapatban van három csángó énekes is. Magyarországról is három énekes jön, köztük Rudán Joe, aki Temerinben töltötte gyermekkorát. A kezdetektől együtt dolgozunk a Hajdú Táncegyüttessel, ide is ők kísértek el minket – emelte ki G. Nagy Ilián.

A rockopera fináléját az összes szereplő együtt énekli a színpadon, ami a nemzetek Európájának alapköve is egyben, a nemzeti összefogás eszméjének felvállalása, hirdetése, képviselete. Ezzel lett a színdarab a nemzeti összefogás műve. A rockoperát szombaton mutatják be a Kókai Imre Általános Iskola telepi épületének udvarában (Kiss Ferenc utca 1.) 20-kor. A szervezők kérik az érdeklődőket – a tömeg elkerülése érdekében–, hogy érkezzenek minél előbb.