2024. március 28., csütörtök
KISPÁLYÁS LABDARÚGÁS

Világbajnoki bronz Szenttamásra

Jól teljesített a szerb női labdarúgó-válogatott kapusaként Füstös Sarolta

Ukrajna fővárosa, Kijev adott otthon idén augusztus 12-től 15-ig az U23-as kispályás férfi- és női labdarúgó-világbajnokságnak. A nők mezőnyében nyolc ország csapata közül Szerbia a harmadik helyen végzett. A szerb válogatott egyetlen vajdasági résztevője, a szenttamási Füstös Sarolta így világbajnoki bronzéremmel gazdagította eddigi trófeagyűjteményét.

Miután Mexikó női válogatottja nem tudott elutazni Ukrajnába, a szervezők a soron következő csapatot, Szerbia női U23-as válogatottját hívták meg a világbajnokságra. Akkor még senki sem tudta azt, hogy a 13 játékosból álló csapat kiválóan szerepel a megmérettetésen, és éremmel tér haza. Sarolta, a válogatott kapusa szerint, annak ellenére, hogy igen nehéz mérkőzéseket jászottak, megérdemelten kerültek a harmadik helyre.

A 23 éves szenttamási focista jelenleg az Újvidéki Egyetem Sport- és Testnevelési Karán tanul, és, mint mondta, a labdarúgást már az általános iskolában megkedvelte.

„A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában Kovács Blanka tanárnő az egyik községi labdarúgótorna előtt szólt, hogy hiányzik egy kapus, így a nádaljai iskola elleni mérkőzésen először védtem iskolánk csapatának. Megtetszett a sport, középiskolásként a szabadkai Spartacus csapatában edzettem, ezt követően ugyanitt a Champions csapatánál, később pedig Mórahalmon folytattam. Miután az Újvidéki Egyetemen létrejött a női focicsapat, a lányokkal a budvai tornán ezüstérmesek lettünk. Ezt követően egy újvidéki tornát is megnyertünk, itt ismertük meg Siniša Milanov edzőt, tőle kaptunk két šabaci évfolyamtársammal meghívást a válogatottba. Mintegy két hónappal ezelőtt értesített bennünket, hogy a mexikói válogatott kiesett, mi pedig bejutottunk a vb legjobb nyolc csapata közé. Innentől intenzívebbek lettek az edzések” – sorolta Sarolta.

Közben elmesélte, hogy a válogatott augusztus 10-én 19 órakor indult Újvidékről, Kijevig 22 órát utaztak. Útközben számtalan egészségügyi ellenőrzésen estek át, ideértve  a kötelező PCR-teszteket is. Az első mérkőzésre már augusztus 12-én sor került, amikor csapatunk India válogatottja ellen lépett pályára, és 18:0 arányban megnyerte a találkozót.

„Másnap azonban utolért bennünket a fáradtság, így Egyiptom ellen 1:0 arányban veszítettünk. A következő mérkőzést viszont a házigazda ukrán válogatott ellen 4:0 arányban megnyertünk, így bekerültünk a legjobb négy közé. Az elődöntőben a vb legerősebb csapatával, az amerikai válogatottal jöttünk össze, és 2:0 arányban kikaptunk. Szerintük, és több más csapat szerint is, nagy esélyünk volt legalább a második helyre, de nem jött össze. A harmadik helyért folytatott küzdelemben ismét Egyiptom válogatottjával játszottunk, és 6:1 arányban győztünk. Moldávia lett az ezüstérmes, bár a legtöbb csapat megerősítette, sőt maguk a moldáv lányok is, hogy sokkal jobban játszottunk, mint ők. Felejthetetlen élmény volt számunkra például az is, hogy mindenki nekünk szurkolt, továbbá amikor az amerikai csapat idős edzője odajött hozzánk, és külön-külön gratulált mindenkinek. Megjegyezte, eddigi pályafutása során még soha nem látott az itteni szurkoláshoz hasonlót, Szerbia ugyanis végig szurkolt az amerikai csapatnak, és fordítva is így volt” – magyarázta Sarolta. Hozzátette, a csapatok a kijevi Rus Hotelben voltak elszállásolva, ahol a folyosókon találkoztak a különböző kontinensről érkezett játékosok, és közvetlen, nagyon jó barátságok kötődtek.

A további tervekről szólva a szenttamási hálóőr elmondta, az egyetem elvégzése után edzőként vagy tornatanárként szeretne dolgozni, de az sincs kizárva, hogy mindkettőt egyszerre csinálja.