2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Alkotmányellenes lenne a védettségi igazolvány

Rosszabbodik a vajdasági helyi önkormányzatok járványbesorolása

A köztársasági egészségügyi válságstáb keddi ülésén az elmondottak értelmében szinte kizárólag a következő tanévről volt szó, a testület nem javasolta a járványügyi korlátozások szigorítását, így értelemszerűen, a korábbi bejelentések ellenére, a védettségi igazolvány szerbiai alkalmazását sem. Az alkotmányukat Szerbiához hasonlóan egyebek mellett az Emberi Jogok Európai Egyezményére és az emberi jogok egyetemes nyilatkozatára alapozó európai országok némelyikében már megkezdték alkalmazni a védettségi igazolványt, például ez a feltétele a bizonyos létesítményekbe való belépésnek. Szerbiában alkotmányellenes lenne elrendelni a védettségi igazolvány alkalmazását – emelte ki sajtónyilatkozatában Predrag Kon epidemiológus, a válságstáb tagja. A közegészségügyi szerveknek és azok tisztségviselőinek mindenhol a világon az az álláspontja, hogy a védettségi igazolvány alkalmazása szükséges, ám a hozzáértők szerint Szerbiában alkotmányellenes lenne ezt elrendelni – nyomatékosította a szakértő.

KÉRDÉSEIK VANNAK
A szeptember 1-jétől alkalmazandó oktatási modell tekintetében Vesna Vojvodić, a Függetlenség Szakszervezet oktatási ágazatának képviselője azt hiányolja, hogy az oktatási miniszter a pedagógiai és pszichológiai érvek mellett nem sorakoztatott fel egyebeket a jelenléti oktatás mellett. A miniszter nem beszélt arról, hogy járványügyi és egészségügyi szempontból mi szól amellett, hogy szeptember 1-jén mindenhol az országban tantermi oktatás kezdődjön meg – emelte ki az N1 tv-nek nyilatkozva.
Tavaly augusztus 24-én 40-szer kevesebb fertőzöttet jegyeztek az országban, mint az idén, így a felelősségteljes polgárban jogosan merül fel a kérdés, hogy a pedagógiai és pszichológiai okok mellett vajon egyebeket is felülvizsgáltak-e – nyomatékosította Vojvodić, aki szerint indokolt az a kérdés is, hogy amikor a miniszterelnök azt mondja, meg kell tanulni együtt élni a vírussal, az vajon azt jelenti-e, hogy azt ignorálni kell.
Mint hozzátette, nem tudni, hogy az illetékes egészségügyi intézmények vajon olyan jellegű utasítást kaptak-e, hogy a korábbiakkal ellenben mostantól minden, a Covid–19 tüneteivel jelentkező gyermeket teszteljenek a koronavírus jelenlétére. Ha nem kaptak, akkor nem világos, hogy az iskolaigazgatók mi alapján készítik majd el az adott iskolára vonatkozó járványjelentést – jegyezte meg Vojvodić. Szerinte az sem jó megoldás, hogy szükség esetén pénteken tájékoztatják a szülőket a következő hétfőtől alkalmazandó oktatási modellről – ha az változik –, hiszen a szülőknek munkahelyi kötelezettségeik miatt feltehetőleg nem lesz egyszerű kevesebb mint hátom nap alatt alkalmazkodni ehhez.

A GYEREKEK NEM VÁLHATNAK ÁLDOZATTÁ
Milanko Šekler, az állatorvosi mikrobiológia és immunológia doktora az N1 tv ugyanezen műsorában egyebek mellett arra mutatott rá, hogy a koronavírus továbbra is a gyermekeknél generálja a legenyhébb tüneteket. A serdülőknél már kialakulhatnak súlyosabb tünetek, de ez attól is függ, hogy a fiatal egyébként egészséges-e, vagy esetleg társuló megbetegedésben szenved – mondta a folytatásban Šekler, majd megjegyezte: ha a felnőttek, beleértve ebbe a tanárokat is, bölcsebbek lennének annál, mint amilyenek, és például 90 százalékuk beoltatta volna magát a koronavírus ellen, nem kellene a gyerekek vagy a tanévkezdés okán aggódni.

SOKÁIG RÉSZESÜLNEK OTTHONI KEZELÉSBEN
A szerdai járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 2327 új fertőzést jegyeztek az országban, 15 313 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 15,2 százalék. Hivatalosan a vizsgált egy napban 7 Covid-páciens hunyt el, 7233 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,97 százalék. A kórházakban országszerte 1032 Covid-pácienst gyógykezelnek, 52-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége.
Vajdaságban előző nap 350 új fertőzést jegyeztek, ebből 94-et Újvidéken. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet 22 helyi önkormányzat területén minősíti rendkívülinek a járványhelyzetet, 13-ban kedvezőtlennek, 10-ben pedig bizonytalannak. Négy nappal ezelőtt 13 helyi önkormányzat területén minősítették rendkívülinek a járványhelyzetet, egy héttel ezelőtt viszont 6-ban.
Az egy nappal korábbi adatokhoz képest 8-cal növekedett a lélegeztetőgéppel életben tartott páciensek száma, míg kedden a batajnicai Covid-kórház igazgatója azt mondta, hogy a korábbi járványhullámokhoz képest most a legsúlyosabb a kórházi kezelésben részesülő Covid-páciensek kórképe. Zoran Radovanović epidemiológus a nova.rs portálnak nyilatkozva kifejtette, hogy a kórházakban azért kezdett jelentősen növekedni a súlyos tünetekkel kezelt Covid-páciensek száma, mert túlságosan sokáig részesülnek otthoni kezelésben azok, akiknél közepesen súlyosak a tünetek.