2024. április 19., péntek

Halmentés a Dunán

Szombaton sikeres halmentési akciót hajtott végre a Vajdaság Vizei Közvállalat a péterváradi, kaboli speciális rezervátumban. Erre azért volt szükség, mert a nyári, kánikulai meleggel járó kipárolgás nagymértékű vízszintcsökkenést okozott. Az ilyen időszakokban a Duna árterületén lévő mélyedésekben, tavakban, lápokban, fertőkben, kanálisokban, holtágakban, amelyek ideálisak a halívásra, a hirtelen melegtől leapad a vízszint, és az ott ragadt apró halak és halivadékok megfulladnak az oxigénhiánytól.

– Ezekből a lápokból hálóval befogunk nagyobb mennyiségű kishalat és halivadékot, és egy mozgatható medencével elszállítjuk és beengedjük a Dunába. Az akció során a halak nagyobb méretűek voltak, mert rendeltetésszerűen júliusban kell ezeket az akciókat végrehajtani, de akkor magas volt a Duna vízállása, és olyankor nem lehet halakat menteni. Ha ezeknek az akcióknak a végrehajtását tökéletesítjük, akkor a terveink szerint ez idővel fel tudja váltani a mesterséges tavakban előállított halivadék felvásárlását – mondta Kókai Roland, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója.

A Vajdaság Erdői Közvállalat 395 kilométeren illetékes a halászatot illetően a Studva, Száva és a Duna folyókon, ezért törvényes kötelessége, hogy évente 350 tonna halivadékot vásároljon, és ezekbe a folyókba beleengedje. A péterváradi, kaboli rezervátum az egyik nagyobb mocsaras rezervátum a Duna árterületén, kb. 5900 hektár területen fekszik, ebben a rezervátumban 90 horgászati terület található, 380 hektárnyi állóvizes terület (tavak, lápok, fertők), valamint 38 kilométer holtág és kanális. Ezekből a horgászati vízterületekből mentik meg a kishalakat és az apró halakat, és helyezik át a Dunába. Ezúttal 330 kilogramm halat mentettek meg.

A következő akciók az apatini réten, a monostorszegi réten és a delibláti homokpusztában lesznek.