2024. március 19., kedd

Új tanév, új óvodai program

Az adai Čika Jova Zmaj Gyermekintézményben szeptembertől több mint 450 kisgyermek indul óvodába vagy bölcsődébe

Megnőtt a gyerekek létszáma a Čika Jova Zmaj Gyermekintézményben, ahol az új tanévben 25 csoportban több mint 450 kislány és kisfiú indul óvodába vagy bölcsődébe Adán, Moholon, Törökfaluban és Völgyparton. Boja Patyi Sarolta, az óvodaigazgató elmondta, hogy jelenleg több a gyermek az intézményben, mint az múlt tanév elején. 

– Az elmúlt tanévben a Čika Jova Zmaj Gyermekintézményben a község négy településének 10 épületében folyt oktató-nevelő munka. A 2020/21-es tanévben 24 csoportot alakítottak ki, ezekből 13 bölcsődés és napközis, valamint 11 óvodás csoport. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a szülők egyre jobban érdeklődnek az egész napos tartózkodású csoportok iránt, ami fokozottan érvényes a bölcsődés korosztályra – magyarázta Boja Patyi Sarolta. – Figyelembe véve ezeket az adatokat, egyeztettünk a helyi önkormányzattal, így a 2021/22-es tanévben eggyel több bölcsődés csoport nyílik az adai Csillagszeműek bölcsődében. Ezzel Adán 5, Moholon 2 bölcsődés csoport lesz. Jelenleg a szeptember 1-jén induló 25 csoportban több mint 450 gyermeket írattak be, ami több, mint amennyi az elmúlt tanév elején volt. Az új csoport megnyitása az intézményen belül átszervezést igényelt. Szeptember 1-jétől több év után újra megnyitjuk Adán a Szív-óvodaépületet a Tito marsall utcában, ahova a helyi szerb tannyelvű óvodás csoport kerül. Ezzel továbbra is biztosítani tudjuk, hogy minden csoport a délelőtti váltásban járjon az intézményünkbe. Ennek az épületnek a felújítása a napokban fejeződik be. A felújítás magában foglalja a vizesblokk és a kapu felújítását, valamint a teljes belső festést – magyarázta az igazgató.

Az új tanévben új óvodai program szerint kezdődik az oktató-nevelő munka a gyerekekkel a Čika Jova Zmaj Gyermekintézményben. Boja Patyi Sarolta elmondta, hogy a Felrepülés évei új óvodai programot több vajdasági település intézménye mellett Ada községben is alkalmazzák. Kiemelte, hogy az óvónők és az egészségügyi nővérek felkészültek az új oktató-nevelő program alkalmazására, és teljesen új lesz a szülőknek is, akiket szintén fel kell készíteni. 

– Júniusban az intézményünkből 30 óvónő és egészségügyi nővér vett részt négynapos képzésen az új programmal kapcsolatosan. Ennek a folytatása szeptemberben várható, ami online formában történik meg, és a szükséges dokumentáció vezetését dolgozza fel. Ma a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében az intézmény óvónői és egészségügyi nővérei akkreditált képzésen vesznek részt, ami szintén az új óvodai programhoz kapcsolódik. Ez hatórás képzés lesz, és Adán, az intézményünkben rendezik meg – jegyezte meg az óvodaigazgató. – Az új program bevezetése mindenkinek új. Az óvónőknek már van róla némi tapasztalatuk, mivel részt vettek képzéseken, amelyeken folyamatosan jelen lehetnek. A szülőknek viszont ez teljesen új helyzet lesz, ezért először is őket kell felkészíteni, hogy ez a program mit nyújt, illetve teljesen más módon folyik majd az oktatás a következő tanévben. Az új program szerint a szülők nagyobb mértékben tudnak részt venni az oktató-nevelő munkában. Javaslatokat tehetnek, és jelen lehetnek oktató-nevelő munkában is, attól függően, hogy a szülő délelőttönként mennyire elfoglalt, az adott témához van-e kapcsolódó tudása. Esetleg olyan foglalkozása van, ami az adott témához köthető, azt be tudja mutatni, vagy valamilyen eszközzel, tárggyal hozzá tud járulni az adott projektumhoz. Sokféle úton-módon bekapcsolódhatnak, leginkább javaslatokkal és ötletekkel, de a projektum elejétől a végéig részt vehetnek a munkában. Egy-egy projektumban valószínűleg nem tud részt venni minden szülő, de ha a csoportból 5–8 szülő bekapcsolódik, szerintem az már szép előrehaladás lesz az új tanévben. Fokozatosan, ahogyan beletanulnak a szülők és megszokják ezt a rendszert, úgy egyre nagyobb lehet majd a létszámuk – közölte Boja Patyi Sarolta.

A koronavírus-járvány miatt az óvodában jelenleg is érvényben vannak a korábbi óvintézkedések, mint a kéz- és lábfertőtlenítés, testhőmérséklet-mérés és a maszkviselés. Az igazgató elmondta, hogy egyelőre újabb intézkedésekről nem tudnak, de amennyiben lesznek, akkor azok szerint kezdik szeptemberben a tanévet.