2024. április 26., péntek

Tiodorović: Az előírások szigorítását kérjük

Branislav Tiodorović epidemiológus kijelentette, hogy valamilyen jellegű szigorításra lehet számítani a válságstáb mai ülését követően – írja az N1 hírportál.

Ez azt jelenti, hogy a fedett térben védőmaszkot kell viselni, nyílt és fedett területen egyaránt pedig a személyes távolságot is be kell tartani, valamint a kézfertőtlenítés is fontos. Ezeket az előírásokat az utóbbi időben nem tartották be sem a bevásárlóközpontokban, sem a nagyobb gyülekezéseken és ünnepségeken. Ennek következtében megnövekedett a fertőzöttek száma. A bevásárlóközpontokban még működnek a korona ellenőrök, de ez már nem mindenhol tapasztalható – mondta Tiodorović.

Szavai szerint, ha betartják az előírásokat, akkor nincs szükség a vendéglátóhelyek munkájának korlátozására.

Felszólítást intézünk majd a vendéglátóhelyek számára, hogy minden alkalmazottnak be kell legyen oltva. Ez vonatkozhat az éttermekre az éjszakai bárokra és a kávézókra is, valamint az sem ártana, ha a bejáratukon ki lenne függesztve, hogy csak az oltottak, a negatív teszttel rendelkezők és a koronavírusból kigyógyultak élveznek elsőbbséget. Ezáltal olyan légkört lehetne teremteni, amelynek hatására mindenki beoltatná, vagy teszteltetné magát – hangsúlyozta ki a szakember.

Hozzátette, hogy a tesztelés anyagilag megterhelő lenne, ezért az oltakozást javasolja, mert akkor mindenki „szabad lenne, mint a madár az égen".

Kiemelte, hogy a fertőzöttek többsége a nyaralásról tért haza.