2024. április 25., csütörtök

Csaknem háromezer újvidéki már felvette a védőoltás harmadik dózisát

Melyik vakcinát válasszuk harmadik oltásként? – Egyre több a fertőzött a nyaralásból visszatérők között

A mögöttünk álló egy hétben Újvidéken mintegy 3 ezer polgár vette fel a koronavírus elleni védőoltás harmadik dózisát. A harmadik adag felvételére a polgároknak augusztus 17-étől van lehetőségük. Azok mehetnek oltakozni, akik már legkevesebb hat hónapja felvették a vakcina második adagját, és értesítést kapnak a harmadik adag felvételének a lehetőségéről – mondta a Vajdasági RTV-nek Veselin Bojat, az Újvidéki Egészségház igazgatója.

Az intézményvezető beszámolt arról, hogy továbbra is végzik azoknak a polgároknak az oltását is, akik eddig még nem vették fel a vakcina egyik adagját sem. Csütörtöktől hétfőig 1450 személy jelentkezett az első adag felvételére.

Bojat hozzátette, a polgárok leggyakoribb kérdése az, hogy melyik vakcinát válasszák, ha a védőoltás harmadik adagjáról van szó. Mint mondta, ha valaki az esetleges kockázatok miatt előszőleg a kínai Sinopharm vakcinával oltatta be magát, ajánlatos, hogy a védőoltás harmadik dózisa esetében is ugyanezt a vakcinát válassza. Ha az adott személy esetében nem állnak fenn kockázati lehetőségek, akkor a harmadik adag esetében a Pfizer oltóanyagának felvételére is van lehetőség.

Az Újvidéki Egészségház igazgatója kiemelte, hogy hamarosan több kisebb oltópontot nyitnak a városban, hogy megkönnyítsék a polgárok oltakozását. Kiemelte, hogy erre nagy szükség van, mivel a nyaralások után egyre több polgár jelentkezik az orvosánál koronavírus-fertőzésre utaló tünetekkel.