2024. április 19., péntek
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Reagálás Gordana Čomić miniszter törekvéseire

Vajdaság AT Kormánya megengedhetetlennek tartja a nemzeti hovatartozás kinyilvánításával kapcsolatos valótlan meghatározások kitalált társadalmi párbeszéd útján való kikényszerítését, melyet nyilvánvalóan Gordana Čomić miniszter és néhány kisebb, vajdasági politikai párt képviselői szorgalmaznak.
A tartományi kormány számára ez kellemetlen meglepetés, de valószínűleg a vajdasági képviselőházban jelen levő számos párt számára is, melyeknek lenne mondanivalójuk a nemzeti hovatartozás kinyilvánításával kapcsolatban, valamint meglepő a módszer is, mellyel ezt a kérdést szükségtelenül és teljesen megalapozatlanul bevezették a napi politikába.
Mindenki számára garantált a nemzeti hovatartozás szabad kinyilvánítása, a regionális hovatartozást pedig nem lehet – az ismert kommunista képlet szerint – nemzeti hovatartozással felcserélni.
A tartományi kormány szerint Gordana Čomić miniszternek és az úgynevezett társadalmi párbeszéd többi résztvevőjének előbb meg kell ismerniük a történelmi tényeket, a nemzeti identitás építésének több évszázados folyamatát, különösen pedig azt a tényt, hogy a Vajdaságban élő szerbek politikai képviselői az ilyen megdönthetetlen tényekről szóló párbeszédet fölöslegesnek, károsnak és sértőnek tartják. Számítunk a Szerb Köztársaság Kormányának az ilyen, enyhén szólva megalapozatlan szándékok és álláspontok érvényesítési folyamatára és módjára vonatkozó reagálására is. A tartományi kormány nagy figyelmet szentel a vajdasági szerb nemzeti intézmények erősítésének, akárcsak a nemzeti kisebbségek intézményei erősítésének, és ebből eredően támogatja a nemzetek közötti bizalom építésére vonatkozó, szükséges és kívánatos témákról szóló párbeszédet.
A szerb nemzeti identitás kérdéseit alkalmatlan módon és felelőtlenül, megoldatlan kérdésekként feszegetik, és tökéletesen világos, hogy a „vajdasági" meghatározás a népszámláláskor nem a magyarokhoz, szlovákokhoz, horvátokhoz vagy más kisebbségekhez kötődne, hanem a szerb nemzeti identitást lenne hivatott felváltani. Miért vesz részt az ilyen kísérletekben a szerb kormány tagja, amikor fennáll a lehetőség a „vajdasági" identitás külön bejelölésére? És miféle társadalmi párbeszédről van itt szó, amikor a témáról azonos meggyőződésű emberek nyitnak vitát, és nem a parlamentben, hanem zárt körű pártüléseken, melyekről cinikus hangvételű közleményeket adnak ki? – olvasható a tartományi kormány keddi közleményében.

Mint ismeretes, Gordana Čomić emberi és kisebbségi jogokért, társadalmi párbeszédért felelős miniszter Aleksandar Odžić, Nenad Čanak és Bojan Kostreš vajdasági politikusok kezdeményezésére párbeszédet indítványozott, amelyen megvitatnák a jövőre esedékes népszavazással kapcsolatos törvény módosítását.
A vajdasági politikusok nehezményezték ugyanis, hogy a jelenlegi törvény nem ad módot arra, hogy a Vajdaságban élők megfelelő módon kifejezhessék nemzeti identitásukat.