2024. április 25., csütörtök

Montenegróban minden második idénymunkás szerbiai

A Montenegróban való idénymunkára a legtöbb engedélyt a régió országaiból érkezők kapták, köztük is a legtöbben a szerbiai állampolgárok voltak, vagyis összesen 844-en – írja a 021.rs hírportál.
Az ideiglenes tartózkodásra és idény jellegű munkára vonatkozó engedély hat hónapig érvényes egy éven belül. Amennyiben az idénymunka megköveteli, akkor lehetőség van az engedélynek két hónappal való meghosszabbítására ugyanannál, vagy egy másik munkaadónál, az érvényessége pedig nem lehet nyolc hónapnál több egy éven belül – áll a belügyminisztérium tájékoztatásában.
A hazai munkaerővel kapcsolatosan a Foglalkoztatási Intézet adatai szerint 6.425 montenegrói polgár került alkalmazásra.
Az idénymunkákra a legnagyobb kereslet továbbra is a szállodákban és a vendéglátóhelyeken van. Az intézet adatai szerint július 30-ig a szállodákban és éttermekben 722 külföldi idénymunkást alkalmaztak, vagyis a 60 százalékukat.
A többi kiszolgáló helyen 370 külföldi idénymunkás dolgozott.
Az összehasonlító adatok alapján az idén jelentősen megnövekedett a külföldi idénymunkások száma a tavalyi évhez képest.