2024. március 19., kedd

Megünnepelték Szent István napját

Moholon megemlékeztek az államalapító apostoli szent királyról és megszentelték az újkenyeret

Szent István napja alkalmából pénteken Moholon művelődési műsorral, ünnepi misével és koszorúzási ünnepséggel emlékeztek meg a magyar államot megalapító apostoli szent királyról a Szent György katolikus templomban és a templomkertben lévő királyszobornál. A Szent György-plébánia és a Csobolyó Művelődési Egyesület által szervezett ünnepség péntek késő délután kezdődött Szent István király tiszteletére tartott ünnepi vesperással a templomban. Majd a templom főbejáratánál a Csobolyó ME néptáncosai és tamburásai fogadták a helyszínre fiákeren érkezett újkenyeret, amelynek tiszteletére rövid műsort mutattak be. Ezen fellépett a Pitypang és a Búzavirág néptánccsoport, valamint a Róna tamburazenekar. Ezt követően Világos Miklós moholi plébános paptársaival mutatott be ünnepi misét Szent István tiszteletére a templomban, ahol megszentelték az újkenyeret is, ami a kivonuláskor a templomajtóban szétosztottak a híveknek.

Koszorúzási ünnepség a moholi Szent István-szobornál (Fotó: Csincsik Zsolt)

Koszorúzási ünnepség a moholi Szent István-szobornál (Fotó: Csincsik Zsolt)

A koszorúzási ünnepséget a mise után tartották meg az államalapító Szent István apostoli király szobránál, ahol Világos Miklós plébános mondott imát és szentelte meg a királyszobrot paptársaival. Ezt megelőzően az alkalmi ünnepségen méltatás hangzott el Szent Istvánról, akit a nemzet mennyei patrónusaként, a magyarok védelmezőként és a keresztény magyar állam megteremtőjeként tisztelnek, valamint Krisztus győzedelmes katonájaként avatták szentté, továbbá Pataki Viktor szavalt és az egyházi kórus előadásában elhangzott Szent István király dicsérete című ének. Végezetül az ünneplők megkoszorúzták az államalapító magyar király szobrát, amelynél Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében Balogh György konzul helyezett el koszorút, az adai önkormányzat képviseletében Csúzdi István, a polgármesteri hivatal tanácsadója, az adai Szarvas Gábor Könyvtár részéről Papp Horváth Csilla, a moholi helyi közösség képviseletében Almádi Éva, valamint a moholi Novak Radonić Általános Iskola nevében Dienes Dóra és Rúzsa Viktória koszorúzott.

Az újkenyér fogadása a moholi templom előtt (Fotó: Csincsik Zsolt)

Az újkenyér fogadása a moholi templom előtt (Fotó: Csincsik Zsolt)

A Vajdaság Magyar Szövetség képviseletében Kerekes Zoltán, a VMSZ tanácsának tagja, Szollár Zoltán az adai pártszervezet vezetője és Rigó Flórián a moholi párszervezet elnöke koszorúzott, illetve a VMSZ adai Ifjúsági Fórumának nevében Lakatos Adrián és Peckó Egon helyezett el koszorút, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nevében pedig Csonka Áron. A Moholi Családok Egyesületének részéről Bóka Anna és Világos Tibor koszorúzott, illetve a Csobolyó ME nevében Lajkó Mária és Patyi Lajos.