2024. március 19., kedd
KERÉKPÁROZÁS – VUELTA A ESPAÑA

Egy szökés, amire érdemes emlékezni

A Vuelta első, hosszú hetének végére készülve sokan bíztak abban, hogy szombaton és vasárnap is komoly, összetett izgalmakra és változásokra lehet kilátás, annak ellenére, hogy szombaton még nem voltak jelentősebb emelkedők az útvonalban. Voltak viszont tengerparti utak, és volt délkeleti szél, így bízni lehetett benne, hogy az egyébként palacsintalapos terepen nem csak komfortos tempóban fog közlekedni a mezőny. De kiderült, hogy a szél nem elég erős ahhoz, hogy igazán szétrántsák a sort a legerősebb csapatok, így, bár az utolsó húsz kilométeren belül már nagy volt a száguldás, a mezőny nem esett szét, így „csak” a szakaszgyőztes kérdése maradt terítéken. A befutón aztán a holland Fabio Jakobsen ellenállhatatlan hajrát vágott ki, az idei viadalon már másodszor ünnepelve.

Tegnap viszont már komoly hegyeket kellett teljesíteni a mezőnynek, ráadásul az izgalmak enyhén szólva nem az utolsó, célhoz vezető kaptatón kezdődtek meg. A nap második hegyén ugyanis, egy 29 kilométeres óriáson indult meg a 11 fős szökésből az olasz Damiano Caruso, a idei Giro d'Italia másodikja, aki cseppet sem ijedt meg a 70 kilométeres szólótól, és az utolsó, kiemelt kategóriás hegyet is kibírva bő egyperces előnnyel ünnepelt. Az összetett menők közül a piros trikós Primož Roglič és Enric Mas volt a legerősebb, a többiek hátrányt szedtek össze, így az élmezőnyben is nagyobbak lettek a különbségek.

Végeredmény, 8. szakasz (Santa Pola–La Manga del Mar Menor, 173,7 km): Fabio Jakobsen 3:56:05 óra, Alberto Dainese, Jasper Philipsen, Jordi Meeus, Itamar Einhorn a. i. stb. 9. szakasz (Puerto-Lumbreras–Alto de Velefique, 188 km): Damiano Caruso 5:03:14 óra, Primož Roglič +1:05, Enric Mas +1:06, Jack Haig +1:44 perc, Miguel Ángel López a. i. stb. Az összetett állása: Roglič 34:18:53 óra, Mas +28 mp, López +1:21, Haig +1:42, Egan Bernal +1:52 perc stb.