2024. április 16., kedd

Gyerekkori önvédelem

Beszélgetés Szikra Csaba kravmaga-instruktorral

Ha szeretünk is biztonságos közegként gondolni a környezetünkre, a legtöbbünk mégis belátja, hogy időnként nem árt az óvatosság, hiszen számtalan veszély leselkedhet ránk és a gyerekeinkre. Bár kicsi az esély arra, hogy bajba keveredjünk, mégis jó, ha meg tudjuk védeni magunkat. Igaz ez a gyerekekre is: meg kell tanulniuk felismerni a bajt, segítséget kérni, elfutni, kiabálni. Ebben segíthetnek a krav maga edzések, amelyek során alapvető önvédelmi technikákat tanulhatnak az érdeklődők. Szikra Csaba Németországban él, ahol krav maga instruktorként dolgozik. Szociálpedagógiát és interkulturális pedagógiát tanult, így nem csoda, milyen természetességgel mozog a gyerekek között. A nemrég lezajlott oromi Malomfesztivál mindkét napján gondoskodott a legkisebbek önvédelmi oktatásáról és egyben szórakoztatásáról.

Mi a krav maga?
– Egy izraeli eredetű önvédelmi rendszer, magyarul közelharcot jelent. Nagyon fontos elválasztani a gyerekek és a felnőttek önvédelmét. Utóbbiaknál ez egy maximalista módszer: mindent alkalmazunk, ami az adott ország törvényei szerint lehetséges. Gyerekeknél a legfontosabb cél az, hogy elég önbizalmat szerezzenek ahhoz, hogy ne támadják meg őket a társaik, ha pedig ez mégis megtörténik, akkor a lehető legkevesebb erőszak alkalmazásával, egyfajta pszichés fegyverkezést használva tudják magukat megvédeni.

Sportként is tekinthetünk rá?
– Testmozgás, tehát ilyen értelemben sportnak számít. De nincsenek versenyek, ezért nem nevezzük küzdősportnak. Mivel elsősorban nem valamiféle filozófia mentén zajlik, ezért nem is harcművészet. Egy fizikai és pszichés felkészítésről van szó az erőszakos helyzetek kezelésére. Egyszerűen a hétköznapokon kell úgy túljutni, hogy ne érjen minket nagy baj.

Hány éves gyerekekkel dolgoztok, és hogyan szabjátok az edzéseket a korosztályra?
– Hivatalosan ötéves kor alatt nincs krav maga edzés, de én magam is csináltam már „manócska-edzést" három és öt év közöttieknek. Ez még természetesen legfőképpen játék. A hatévesek korcsoportjában kezdődik az a fajta önvédelem, amikor már ténylegesen különböző technikákat tanítunk, persze még mindig játékokba foglalva. Kamaszkorban jön el az az időpont, amikor utcai szituációra készítjük fel a gyerekeket. Erre azért van szükség, mert a gyerekek ebben az életkorban kezdenek egyre többet egyedül mászkálni: egyedül mennek iskolába, később szórakozni is eljárnak. Kifejezetten erőszakos helyzetekben is meg kell tudniuk magukat védeni, így a kamaszokat már kés és bot ellen is tanítjuk védekezni. Mivel civilekről van szó, ezért nyilván se a gyerekek, se a felnőttek nem tanulnak tőlünk késharcot vagy lövöldözést.

Milyen képességeket fejleszt a krav maga?
– A legjobban ezt a saját példámon keresztül tudom elmondani. Huszonegy éves voltam, amikor elkezdtem kravmagázni. Egy önbizalomhiánytól szenvedő, rossz fizikumú, meglehetősen elpuhult fiatalember voltam, aki még sokat is dohányzott, és a bulizást sem vetette meg. Alvási problémáim is voltak, és sok esetben féltem egészen hétköznapi helyzetekben is, mert nem tudtam magam megvédeni. Nem tudtam, hogyan kell viselkedni akkor, ha valaki erőszakosan lép fel, még ha csak szóban vagy a tekintetével. Számomra a krav maga fizikailag és lelkileg is megerősödést hozott. Közelebb kerültem önmagamhoz, elkezdtem tisztábban látni azokat a helyzeteket, amik bajt okozhatnak. Erősebb, gyorsabb lettem általa, egyszerre lettem közvetlenebb az emberekkel és óvatosabb is. Most már lassan húszéves tapasztalatom van, ebből mintegy tizenöt éve tanítom is a krav magát, és ez alatt az idő alatt másokon is hasonló fejlődést látok.

Mit jeleznek vissza a tanítványaid?
– Van, hogy elmesélik, hogy megtámadták őket, és a tanultak segítségével ki tudták védeni a támadást. Ennek örülök, de annak még jobban, ha meg tudják előzni a támadást. Ez az első, amit szeretnénk megtanítani a kicsiknek és a felnőtteknek is: hogyan tudsz úgy elmenekülni, hogy ne kerülj még nagyobb bajba. Például ha elszaladsz, ne egy autó elé szaladj. Vagy hogyan tudsz úgy kommunikálni, hogy egy verekedéssel fenyegető helyzetből ne legyen ténylegesen is verekedés, nőként hogyan tudsz kikerülni egy nemi erőszakkal fenyegető szituációból. Nagyon jó érzés, amikor valaki arról számol be, hogy megelőzött egy támadást, mert így nem kellett sérülést okoznia a másiknak, miközben felhasználta mindazt, amit tanítottam.

Milyen veszélyeket rejtegethetnek a hétköznapok?
– Kirabolhatnak, megverhetnek egy szórakozóhelyen, bántalmazhat akár a házastársad is, lehetséges, hogy ki akarnak zsebelni, de észreveszed, rászólsz, és emiatt rád támadnak. Elképzelhető, hogy meg akarnak erőszakolni az utcán, vagy egy szórakozóhelyen tesznek valamit az italodba. Gyerekek között lehetséges, hogy valamelyikük az iskolában bullying áldozata lesz.

Ha egy iskolás gyerek olyan helyzetbe kerül, hogy a kortársai bántalmazzák, hogyan tud neki segíteni a krav maga?
– Például azzal, hogy segítséget tud kérni. A legkisebbeknek azt tanítjuk, hogy szaladjanak el, és kiabálják, hogy „Segítség, megtámadtak!", hogy kérjenek segítséget az óvó nénitől, tanító nénitől. A felnőtteknél ez látványosabb, mert ott azt tanítjuk, hogy miután az ember kivédte a támadást, visszatámadott és elhagyta a helyszínt, kiabálja, hogy „Támadó!", sőt: „Terrorista!". Fontos, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy nem ő a támadó, hanem a másik, aki lehet, hogy éppen a földön fekszik. A bullying nem ilyen egyszerű, ott nem támadhat vissza a gyerek, és nem törheti el a másik orrát, mert akkor ő kerül bajba. Sokkal inkább működik, ha a gyerek felismeri és megfelelően kezeli az első jelet, ami arra utal, hogy a társai mobbingolni fogják. Az első beszólogatást kell úgy kezelni, hogy a támadónak ne legyen kedve ténylegesen támadni, és ahhoz se, hogy a többieket feltüzelje a támadásra az áldozatszerepre kinézett gyerek ellen.

A lányokat mennyire érdekli a krav maga?
– Ez nagyon változó, volt már olyan gyerek- és kamaszedzésem is, ahol több volt a lány, mint a fiú. Ellenben a boksz például sokkal inkább férfisport. A távol-keleti sportágak kicsit jobb helyzetben vannak, de a nők és a férfiak ott is gyakran külön edzenek. Ez nem túl életszerű, mert nőket többnyire férfiak támadnak meg.

A szülők mennyire tudatosak abban, hogy a gyerekeiket önvédelemre tanítsák?
– Nagyon sok szülő szerint a lényeg, hogy mozogjon a gyerek, hogy mit, az már szinte mindegy. Mások szeretnék, ha a gyerekük önvédelmet tanulna, és oda íratják be, ami a legközelebb van, vagy ahol ismerik az edzőt. Így végül sok gyerek nem reális önvédelmet tanul. Vannak olyan szülők is, akik hallottak valahol a krav magáról, és szeretnék, ha ezt tanulná a gyerekük.

Sokfelé elérhetőek az edzések?
– Budapesten belül nagyon sokfelé, gyerekedzésből is lehet válogatni, illetve a nagyobb magyarországi városokban is van edzés mind a felnőttek, mind a gyerekek számára. Szerbiát nézve a nagyobb városokban van felnőttedzés, és már a gyerekedzés is elérhető.

Iskolai kereteken belül is foglalkoztok a gyerekekkel?
– Amikor Budapesten voltam aktív edző, akkoriban óvodában, több általános iskolában és középiskolában is tanítottam egyszerre. Volt, ahol ez a testnevelésóra keretein belül történt, máshol délutáni, nem kötelező edzések voltak.

A szülők vagy a tanárok nem féltik a gyerekeket attól, hogy az edzések hatására agresszívak lesznek?
– Nagyon ritkán találkoztam ezzel. Jelenleg egy fegyveres testületnél dolgozom Németországban, ott szerettem volna a kollégáimat képezni. Ott mondta az igazgatóság, hogy szerinte ez nem való oda, mert túl erőszakos. Valószínűleg nem néztek utána kellőképpen, mi is az a krav maga. De gyerekedzéseknél nincs ilyen, mert a bemutatóedzésen mindig láthatják a szülők is, a tanárok is, hogy semmi vadállatias, erőszakos nem történik, csak játszunk, és a gyerekek jól érzik magukat. Emellett nagyon sok anyag elérhető az interneten is, amiből kiderül, hogyan dolgozunk a gyerekekkel.

Nagyon jól bánsz a gyerekekkel, könnyen megérteted velük magad. Ez ösztönös a részedről?
– Nem gondolom, hogy ösztönös lenne. A civil szakmám szociálpedagógus, a mesterképzésen pedig interkulturális pedagógiát tanultam. Másfél évtizede tanítok gyerekeket és kamaszokat, ez egy tanult és jól begyakorolt viselkedés a részemről. Ehhez persze az is szükséges, hogy kellő nyitottsággal forduljunk a gyerekek felé. A legfontosabb pedig az, hogy tudjuk: a gyerekek nem hülyék, mindössze kicsi emberek. De nem kicsi felnőttek! Meg kell találni a kulcsot ahhoz, hogy örömmel jöjjenek, és örömmel vegyenek részt az edzéseken.

KRAV MAGA SZERBIÁBAN
Szerbiában két hivatalos krav maga szervezet működik, az IKMF és a KMG. Előbbi Belgrádban és Kragujevacon tart edzéseket, utóbbi azonban Vajdaságban is: Bačka Palankán és Újvidéken. Újvidéken gyerekedzésre is van lehetőség öt és tizenöt év közöttiek számára. A részletekről a www.krav-maga.rs honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.