2024. április 20., szombat

A gyermek érdeklődése a középpontban

Szakmai fórumsorozat óvodapedagógusoknak – Ennek első állomása Magyarkanizsa volt

Szakmai fórumsorozatot indított a Magyar Nemzeti Tanács az iskoláskor előtti intézményekben dolgozó óvodapedagógusok számára a köztársasági oktatási minisztérium által 2019-ben bevezetett új oktatási alapprogram kapcsán. A fórumra elsőként Magyarkanizsán került sor, ahol tegnap mintegy 40 pedagógus vett részt.

Ebbe az oktatási programba már több intézmény is bekapcsolódott, azonban sok iskoláskor előtti intézménynél az idei tanévtől kerül ez az új program bevezetésre. A magyarkanizsai fórumot Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitotta meg, aki kiemelte, hogy az előadásokkal az óvodapedagógusok elméleti és gyakorlati tudásához szeretnének hozzáadni.

– Újvidéken, Zomborban, Szabadkán már az új program mentén dolgoznak, de nagyon sok intézményben – mint amilyen Magyarkanizsa, Zenta, Ada, Temerin – most szeptember elsejétől kerül ez a program bevezetésre. Szeretnénk az óvodapedagógusoknak olyan elméleti és gyakorlati tudást adni, ami segíti majd a munkájukat szeptember elsejétől, hiszen ezen program valójában a gyermeket helyezi a középpontba, a gyermekre összpontosít, az ő érdeklődési körére összpontosít legjobban.

A program a gyermek, valamint az óvodapedagógus tevékenységét emeli ki, és ezt pedig specifikus módszerek alkalmazásával tudják a legjobban a pedagógusok elérni – hangsúlyozta Jerasz Anikó.

A fórumon az óbecsei Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézmény szakmunkatársa, pedagógusa és négy óvónője mutatja be, illetve osztja meg a jelenlévő óvodapedagógusokkal azt a tapasztalatot, elméleti és gyakorlati tudást, amellyel ők most már rendelkeznek, hiszen ők az elmúlt időszakban már kipróbálták, gyakorolták és alkalmazták az intézményükben ezt a programot. Hiszem azt, hogy az óbecsei intézmény munkatársai olyan tapasztalatot tudnak átadni a jelenlevő pedagógusoknak, amely valóban hasznos lesz a számukra és amelyet alkalmazni tudnak az új tanévben.

Tadić Enikő, az óbecsei Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézmény pedagógus szakmunkatársa elmondta, hogy az intézményben már közel két éve fokozatosan alkalmazzák az új programot, és hogy eddig zömében pozitív visszajelzések érkeztek.

– Az új program egy egészen más munkaforma, tehát egészen másképp vannak megszervezve a gyerekek mindennapjai. Projekt módszert használunk, illetve projekteket dolgoznak ki a gyerekek. Az ő érdeklődésük alapján határozzuk meg a témaköröket, tehát nincs meg az a tradicionális témakör felosztás, ami eddig volt az év során, nem a szokások ősz, tél, tavasz, nyár szerint, hanem ami a gyerekeket érdekli, az épp aktuális történéseket is bevonjuk. A nyári csoportokban például az idén a nyári olimpiával vagy a nyaralással foglalkoztak és ez belefér az új programba. Nagyon sok érdekes témával lehet így foglalkozni, amiről a pedagógus vagy a szülő nem feltétlenül gondolná, hogy érdekes lehet a gyerek számára vagy túl nehéz témának találjuk. Ilyenkor jövünk rá, hogy a gyerekek érdeklődése határtalan és így kitárulhat a világ az óvodások előtt, ezzel a módszerrel. A legnagyobb különbséget abban látjuk, hogy a gyerekek nem résztvevők már az óvodai oktatásban, hanem partnerként tekintünk rájuk, tehát a gyerek és az óvónő egyenrangú partnerként éli meg az óvodai mindennapokat. Az új módszer során fontos szerepet kap még a szülőkkel való együttműködés, illetve a társadalmi környezettel való együttműködés is.

A szakmai fórumsorozatra összesen tizenegy helyszínen kerül sor, és várhatóan közel 300 óvodapedagógus fog bekapcsolódni.