2024. április 25., csütörtök

Egy embercsempész és kilenc migráns egy autóban

A magyarországi hatóságok előállítottak egy szerbiai állampolgárságú férfit

A magyarországi rendőrség tegnap reggel egy negyvenéves szerbiai állampolgárt állított elő illegális embercsempészet gyanújával. A police.hu magyarországi rendőrségi hírportál adatai alapján a Bácsbokod Határrendészeti Kirendeltség járőrei egy autót ellenőriztek Bácsbokod közigazgatási területén augusztus 23-án 9 óra 40 perckor, amikor az ellenőrzés során kiderült, hogy a szerb férfi vezette személygépkocsiban 9 – magát szír állampolgárnak valló – személy utazott. A csoport tagjai sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
A rendőrség a sofőrt előállította és őrizetbe vette. Mint ahogy a rendőrségi hírportál közölte, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indít eljárást a szerb férfival szemben. A nyomozók előterjesztést tesznek a férfi letartóztatásának indítványozására.
A police.hu rámutatott, az embercsempészés bűntett alapesetben Magyarországon egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
A Szerbiai Rádió és Televízió információi alapján a migránsok erőszakosan folytatni kívánták útjukat, így egyikük könnygázzal fújta le az egyik rendőrt.
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság híre szerint az országban illegálisan tartózkodók meghallgatását követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében – visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.