2024. április 25., csütörtök

Jó hír a nyugdíjasoknak

A havi járandóságok követik majd a bérek emelkedését

A nyugdíjak emelkedése követi majd a fizetések emelkedési szintjét – jelentette be az Egyesült Szerbiai Nyugdíjasok Pártja (PUPS) Főbizottságának vasárnapi ülésén Aleksandar Vučić államfő, amire Milan Krkobabić, a PUPS elnöke azzal válaszolt, hogy a mintegy 1,7 millió nyugdíjas nem is kaphatott volna ennél szebb hírt. A Pink televízión tett vendégszereplése során hétfőn történelminek nevezte ezt a döntést.

Krkobabić kiemelte, ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasoknak többé nem kell azzal foglalkozniuk, hogy miután nyugdíjba mennek, mekkora havi juttatásra számíthatnak, hiszen tudni lehet majd, hogy a nyugdíjak havi értéke követi majd a fizetések alakulását. Fontosnak tartotta ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a legidősebbek havi járandósága kifizetésének rendszeresnek kell lennie.

A PUPS elnöke, aki egyben a falvakkal foglalkozó miniszter is, a televíziós vendégszereplésében kitért arra a házvásárlási akcióra is, ami faluhelyen azokat a házak érinti, amelyek évek óta üresen állnak, és azok érdeklődnek irántuk, akik falun szeretnének élni. Elmondta, az illetékes bizottság a héten értékeli ennek a projektumnak a megvalósítását, mintegy száz ház elosztása esetében. Krkobabić szerint nagy az érdeklődés a falusi házak iránt, majd arra is rámutatott, hogy jövőre az állami költségvetésből további eszközöket különítenek el erre a célra.

Ebben az évben 500 millió dinárt fordítottak az üresen álló falusi házak felvásárlására, ám 2022-ban jelentősen több pénzre lehet számítani, ugyanis az a cél, hogy 5 ezer házat vásároljanak fel, majd kínáljanak fel azoknak, akik itt képzelik el az életüket.
A miniszter szerint az országban mintegy 150 ezer ház áll elhagyatottan, miközben van tulajdonosuk. Kiemelte, jelentős összegeket kell fordítani az államnak arra, hogy ezek a házak lakókra találjanak.