2024. március 29., péntek

A minisztérium 35 ezer dináros minimálbért javasol

Az erről szóló tárgyalások keretében a pénzügyminisztérium azt javasolja, hogy a jövő évtől érvényes minimálbér 35.012 dinárt tegyen ki – mondta Zoran Ristić, a Független Egyesült Ágazatok Szakszervezetének képviselője, miután lezajlott a minimálbérről folytatott tárgyalások második köre, amelyen a munkaadók, a szakszervezetek és a kormány képviselői voltak jelen.

Aleksandar Vučić elnök egyébként már egy hónapja előrevetítette, hogy a minimálbér a jövő évtől 35.012 dinár lesz – közli az N1 hírportál.

Zoran Ristić a tárgyalások részleteit ecsetelve elmondta, hogy a minisztérium nem kínált fel megoldást a munkaadók követelésére, akik azt szeretnék, hogy csökkentsék a jövedelmek után befizetendő adóterheket.

A szakszervezetek is egyetértenek abban, hogy növelni kellene a béreknek az adóterhek nélküli részét, amely jelenleg 18.300 dinárig terjed.

A munkaadók elutasítják a minimálbér emelésének minden ötletét mindaddig, amíg az állam nem csökkenti az adóterheket. Korábban ők is egyetértettek abban, hogy növelni kell a minimálbér összegét.

Azt javasolták, hogy ez a bruttó hazai termék növekedésével azonos arányban történjen, és hat százalékos legyen, amennyiben az állam csökkenti a fizetések után járó adók összegét.

A szakszervezetek kiegyeznének a 39 ezer dináros minimálbérrel is, mert jelenleg ennyit tesz ki a legkisebb fogyasztói kosár értéke. Véleményük szerint ez jövőre elérheti akár a 43 ezer dinárt is. A minimálbérről szóló tárgyalások augusztus 27-én, pénteken folytatódnak.