2024. április 18., csütörtök

Szent István-nap és Újkenyérünnep Magyarkanizsán

Szombat délután a Világéletemben fonytam a vesszőt című kiállítás megnyitójával vette kezdetét az idei Szent István-nap és Újkenyérünnep programsorozat Magyarkanizsán a helyi Dobó Tihamér Képtárban.

A rendezvény vasárnap folytatódott, amikor is a kenyérszentelő misére került sor. A helyi Szent Őrangyalok római katolikus templomban Palatinus István atya áldotta meg az új kenyeret, majd a pravoszláv Szent Mihály arkangyal templomban is lezajlott a szentmise, az új kenyér megszentelésével egybekötve. Az ünneplés délután is folytatódott, a legkisebbeket Miénk a park! elnevezésű gyerekprogramok, kézműves foglalkozások várták. Ezt követően a már hagyományos gyermekrajzpályázat eredményhirdetésére is sor került.

A kora esti órákban a Contra Bayando zenekar szórakoztatta a közönséget. Az idei évben is megválasztották a legszebb kenyeret a községben, valamint köszönő okleveleket adtak át azoknak az adományozóknak, akik búza felajánlásával hozzájárultak a Magyarok Kenyere program megvalósulásához.

A műsor az ünnepélyes kenyérszegéssel, annak kiosztásával és a magyarkanizsai polgármester, Fejsztámer Róbert köszöntőjével folytatódott. Este nyolc órától pedig első ízben Vajdaságban, a Zenevonat szuperkoncertjére került sor az LGT sztárjaival.

A formációban fellépet Karácsony János James és Solti János, valamint Veres Mónika Nika és Heinz Gábor Biga is, közreműködött a produkció állandó zenekara, az Abrakazabra. A program 22 órakor ünnepi tűzijátékkal zárult.