2022. augusztus 12., péntek

Washington a kabuli repülőtér elleni dzsihadista támadásra figyelmeztet

Az Egyesült Államok a kabuli repülőtér elleni dzsihadista támadás közvetlen veszélyére figyelmeztetett vasárnap, megerősítve ezzel korábbi értesüléseket, miszerint az Iszlám Állam terrorszervezet esetlegesen merényletre készül a légikikötő térségében.

„Valódi, akut és folyamatos fenyegetésről van szó" - hangsúlyozta Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva.

Mint mondta, a hírszerzés gőzerővel dolgozik azon, hogy kiderítse, honnan érkezhet támadás. Úgy fogalmazott, halálosan komolyan veszik a figyelmeztetéseket.

Az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója arról is beszámolt, hogy csak szombaton 7800 embert menekítettek ki a radikális iszlamista tálibok kezére került országból.

Hozzáfűzte, hogy az evakuáció kezdete óta harmincezer embert vittek ki az országból, közülük 25 ezret augusztus 14. óta.

Afganisztánban az Iszlám Állam is megvetette a lábát, a dzsihadista szervezet azonban ellenséges viszonyban áll a tálibokkal, akikkel a múltban többször is összecsaptak harcosai.

A Pentagon egyébként vasárnap közölte, hogy az amerikai kormány egy ritkán alkalmazott intézkedéssel bevonta a polgári légitársaságokat az evakuálási műveletekbe. Hat amerikai légitársaság - az American Airlines, az Atlas Air, a Delta Air Lines, az Omni Air, a Hawaiian Airlines és az United Airlines - 18 repülőgépét mozgósították erre a célra.

A gépek nem Kabulba indulnak majd, hanem a tranzitországokba kimenekített emberek tovább szállítását kell majd lebonyolítaniuk.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint ezzel felszabadulnak az amerikai hadsereg szállítási kapacitásai, amelyeket a kabuli légihíd fenntartására lehet fordítani. Az amerikai hadsereg az Afganisztánból kimenekített embereket először tranzitországokba szállítja, mielőtt onnan tovább mennének az Egyesült Államokba.