2024. március 29., péntek

Sikertelen tárgyalások Pandzssir tartomány átadásáról

A tálibok négy órát adtak pandzssiri ellenállóknak a tartomány átadására, de a területet vezetője, Ahmad Maszúd ezt határozottan elutasította - jelentette vasárnap az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.

A ríjádii központú tévé híradása szerint a radikálisok négy órát adtak a pandzssiri ellenálók vezetőjének a tartomány átadására, és harcosok teljes készültségben vannak, hogy elindítsák a terület elfoglalására irányuló hadműveletet.

Az al-Arabíja szerint azonban Maszúd leszögezte, hogy nem adja át a területet. Arra figyelmeztetett, hogy a háború elkerülhetetlen lesz, ha a tálibok elutasítják a párbeszédet. Maszúd a tálibok részvételével létrehozandó össznemzeti kormány felállítására szólított.

A másik pánarab hírtelevízió, a katari székhelyű al-Dzsazíra közölte vasárnap, hogy a tálibok a legközelebbi jövőben küldenek delegációt Maszúdhoz. A küldöttség megvitatja vele a pandzssiri helyzetet, és garanciákat ad arra, hogy a tartomány átadása esetén a teljesíteni fogják Maszúd követeléseit.

Dmitrij Zsirnov, Oroszország kabuli diplomáciai képviselet vezetője szombaton azt mondta, hogy a tálibok politikai hivatalának egyik képviselője arra kérte az orosz követséget, továbbítsa a pandzssiri ellenállás vezetőinek, hogy az iszlamista mozgalom párbeszédre és békés rendezésre törekszik.

Az 57 tagországot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) vasárnap megtartotta az afganisztáni helyzetnek szentelt tanácskozását, és közölte, hogy segítséget fog nyújtani a béke megteremtéséhez Afganisztánban, és a menekülők evakuálásához is.

Abdulla Abdulla, a legfelsőbb megbékélési tanács vezetője szombaton a Twitteren közölte, hogy tárgyalások folynak Pandzssir sorsáról, amelyet az ország tartományai közül egyedüliként nem foglaltak el a tálibok. A radikális iszlamista mozgalom, amely múlt vasárnap ismét hatalomra került Afganisztánban, az 1996-tól 2001-ig tartó uralma alatt sem tudta bevenni Pandzssirt.