2024. április 16., kedd

Éltetni az államalapító örökségét

Zomborban tartották meg a nyugat-bácskai központi ünnepséget

A Dunatáj Egyesülés szervezésében Zomborban pénteken tartották meg a Szent István-napi kenyérszentelőt, Nyugat-Bácska augusztus 20-ai központi ünnepségét. A program kenyérszentelő misével kezdődött a Szent István-templomban, majd ünnepi műsor következett a Megyeház erkélyén. Köszöntötték Antonio Ratkovićot, Zombor polgármesterét, a helyi tisztségviselőket, az egyházi méltóságokat, továbbá a nyugat-bácskai magyar közösségek, hagyományőrző egyesületek tagjait, az idei „házigazdákat”, a bácskertesieket. Péter István, a Dunatáj elnöke mondott ünnepi beszédet.

– Vállaljuk magyarságunkat itt, Nyugat-Bácskában, vagy a világ bármely szögletébe is visz el az élet. Nagy erőközpontok mindent elkövetnek azért, hogy ezek az egyszerű, maguktól értetődő dolgok, mint a nemzeti identitás felvállalása, teljesen eltűnjenek és így a szétszóródott népek a globalizáció darálójába kerüljenek, könnyű prédákká váljanak. Éppen ezért, még szorosabban kell tartanunk egymás kezét, hiszen míg érezzük, hogy egy vérből valók vagyunk, addig a kilométerek nem szakíthatnak szét. Meg vagyok győződve, hogy aki elment is, annak csak egy része távozik, szíve egy darabja itt van velünk és együtt ünnepeljük Szent Istvánt és az ő csodálatos munkásságát, örökségét – mondta Péter István.

A műsorban bácskertesi tehetségek léptek fel. Molnár Csilla Bartók Béla Elindultam szép hazámból, Kodály Zoltán A csitári hegyek alatt, és Erkel Ferenc Hunyadi László című operájából Gara Mária, „nászi dalát” énekelte, Stefan Rakić zongorakíséretében. Csernai Panna, többszörösen díjazott szavaló Aranyosi Ervin Van még hazám című versét tolmácsolta.

A folytatásban az érdeklődők láthatták a hagyományőrző egyesületek felvonulását, majd a Szent György téri közös csárdást, valamint a megszentelt kenyér szétosztását. A közös vacsora a Magyar Polgári Kaszinóban lesz.

A nyugat-bácskai központi ünnepséget támogatta a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és Zombor Város.