2024. április 19., péntek

A Kárpát-medence kenyere Zentán

Ünnepi műsor és kenyérszentelő szentmise

Államalapító királyunk, Szent István napja alkalmából a Zentai Gazdakör a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központtal karöltve szervezte meg pénteken délután a Kárpát-medence kenyere rendezvénysorozat zentai eseményét. Az ünnepség fél háromkor kezdődött a Kertek Helyi Közösség nagytermében, ahol Czegledi Rudolf polgármester mondott ünnepi köszöntöt:

– Augusztus 20-a Szent István királyunk ünnepe, azé a királyé, aki keresztény államot alapított, amivel biztosította a magyar nemzet megmaradását Európában. E nap, a magyar állam immár több mint ezeréves folytonosságának és az életnek is nevezett új kenyér ünnepe. Az egyén, a család és a közösség ünnepe, minden magyar emberé, éljen a világ bármely részén.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program az idén Zentán kezdődött a búzavetés megszentelésével, majd következett a búzaadományok begyűjtése az anyaország és a Kárpát-medence magyarok lakta településein, amelyből immár hagyományosan a vajdasági magyar gazdák is kiveszik a részüket.

A kenyér, amelyet imába foglalunk, és kérjük a jóistent, hogy mindennap adja meg nekünk, a becsületes emberi munka jelképe, amely az otthon biztonságát, a családot és a közösséget jelenti számunkra – mondta többek között ünnepi beszédében Zenta polármestere.

Az ünnepi műsorban közreműködött a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ Ispiláng néptánccsoportja, a Kék Pántlika énekcsoport, a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa és a Sarkantyú tamburazenekar.

A négy órakor kezdődött Szent István-napi ünnepi szentmisén Nagy József esperesplébános megáldotta és megszentelte a Magyarok kenyerét, amit ezután szétosztottak az egybegyűlt polgárok között.