2024. április 24., szerda

Tamburazenétől hangos a Péterváradi vár

A Novi Sad szálloda előtti térről csütörtökön délután feldíszített fiákereken felvonuló tamburásokkal vette kezdetét az idei, immáron 14. alkalommal megrendezett Tamburafesztivál.

A szombaton záruló eseményen öt tamburazenekar és tizenkét énekes szólista méri össze tudását a legjobb tamburadal elismerésének elnyeréséért. A versenyzők Szerbián kívül Törökországból, Horvátországból, a boszniai Szerb Köztársaságból, Bosznia-Hercegovinából, Szlovéniából, Észak-Macedóniából, Montenegróból, Romániából és Brazíliából érkeztek a rangos eseményre. A rendezvény felvezető műsorában a Szabadság téren, a Zmaj és a Duna utcákban több száz tamburazenész, népzenei együttes és művelődési egyesület vonult fel és szórakoztatta a polgárokat. A folytatásában pénteken, a Péterváradi várban a törökországi Anatóliai Fúvós Kvintett lépett fel, ugyanis az idei fesztivál baráti országa Törökország. Ezt követően a Sava Vukosavljev gyermek tamburazenekar, a La Banda női zenekar és a Vlatko Stefanovski trio együttese is szórakoztatta a közönséget.

Kolléganőnk végigkísérte csütörtökön este a felvonulást a Felszabadulás sugárúton, a Strandnál lévő autóbusz-fordulópontig. A résztvevők ezt követően a fürdőhelyre mentek (Fotó: Dávid Csilla)

Kolléganőnk végigkísérte csütörtökön este a felvonulást a Felszabadulás sugárúton, a Strandnál lévő autóbusz-fordulópontig. A résztvevők ezt követően a fürdőhelyre mentek (Fotó: Dávid Csilla)

A szombati záróprogram során a legjobb szólisták versenye mellett Milica Dosković, a Szerb Nemzeti Színház operájának tagja, valamint Branko Jovanović Baka tamburavirtuóz fogja előadásával elkápráztatni a közönséget. Az est folyamán Saša Matić is fellép zenekarának és a tamburásoknak a kíséretében.

A szombati záróprogram során tizenkét előadó fog fellépni. – A tamburások mindig különleges légkört teremtenek, és szeretném a közönségemnek ajándékozni ezt a hihetetlen élményt. Együtt fogunk azon dolgozni, hogy ezt az estét felejthetetlenné tegyük – mondta Saša Matić.

Az idei Tamburafesztivált a hatályban lévő járványtani intézkedések betartása mellett tartják meg. A látogatóknak oltási, vagy pedig a koronavírusból való felépülésről szóló igazolást kell magukkal hozniuk. Azoknak, akik nem rendelkeznek ilyen dokumentumokkal, lehetőségük lesz a bejáratnál 400 dináros áron gyors antigéntesztet elvégezni. Az esemény első két napjára a belépés díjtalan volt, de a záró estére a belépőjegy 500 dinárba kerül.