2024. április 26., péntek

Idősek otthona nyílik Bácskossuthfalván

Tavaly kezdődött és idén augusztusra befejeződött a bácskossuthfalvi Református Diakóniai Központ idősek ápolására, gondozására szakosodott épületének felújítása, melyet egy helybeli polgár, Dudás Lajos adományozott a Református Egyházközségnek.

–Nyolcablakos, szárazkapus, régi, úri parasztházról van szó. Egy gazdag gabonakereskedő háza volt valamikor. Dudás úr évekkel ezelőtt a tetőt átnézette, az ablakokat kicseréltette az épületeten. Volt bátorságunk elfogadni ezt az ajándékot, az épületet – hiszen egy házat fenn kell tartani –, és az a terv született, hogy átalakítással alkalmassá tesszük idősek otthona számára, hiszen erre nagy igény mutatkozik. Presbiterünk, dr. Bordás László forrást szerzett, majd megkezdődtek a munkálatok, vizet, áramot vezettek, fűtésrendszert újítottak fel, a szobákat átalakították, tudtuk meg Móricz Lillától, az intézmény igazgatójától, aki azt is elmondta, hogy a hosszadalmas adminisztratív ügyintézés után augusztus 23-án megnyitja kapuit a Phoenix (Főnix) Református Diakóniai Központ, mely idősek otthonaként működik. Felekezeti hovatartozástól függetlenül, napi 3-4 gondozottat tudnak fogadni, elhelyezni a teljesen felújított épületben. Érdeklődő már van, de várják a további jelentkezőket is.

Az idősek otthona megálmodója, anyagi támogatója és felügyelő orvosa, dr. Bordás László elmondta, hogy az ápolók már felvették a Covid–19 elleni védőoltást. Gondozottat csak úgy fogadnak, ha már védettséggel rendelkezik, vagy ha ő, ill. a gyámja, rokona, eltartója aláírja, hogy a gondozott hajlandó felvenni a védőoltást. Ennek ügyintézését vállalják. Dolgozóik között két egészségügyi nővér van, valamint tapasztalt ápolási szaktudással rendelkező személyeket alkalmaznak. Az intézményben 21, gondozásban hiányos, egyedülálló, tartós ápolásra szoruló idős embert tudnak majd fogadni.