2024. március 28., csütörtök

Óvni és építeni!

Egy éve, hogy megalakult a jelenlegi összetételű szabadkai önkormányzat - A munkát dr. Pásztor Bálint értékelte

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke ma sajtótájékoztatón számolt be a jelenlegi összetételű szabadkai önkormányzat egy éves munkájáról.

Beszédében kiemelte, hogy városvédelmi szempontból számos beruházás valósult meg az elmúlt időszakban. Sikerült megóvni Szabadka szecessziós jellegét, emellett felavatták az egykori polgármester, dr. Bíró Károly egész alakos szobrát is. Restaurálták a Zsinagóga orgonáját, amivel befejeződött az objektum teljes körű felújítása. A jövőben szeretnének eszközöket biztosítani a városháza állagának megóvására, és tervezik Bíró Károly házának felújítását is – sorolta a KKT elnöke. Hangsúlyozta, hogy a város központjában elhelyezkedő, műemlék jellegű szecessziós épületek megőrzése a továbbiakban sem lehet kompromisszum tárgya.

– Az év végéig befejeződik az ECOLACUS projekt is, amelynek köszönhetően megvalósultak azok az intézkedések, amelyek értelmében meg tudjuk védeni a Palicsi és a Ludasi tavat. 22 km hosszúságban kiépült a csatornahálózat és üzembe helyeztük a palicsi szivattyúállomást is. A biodiverzitás megőrzése érdekében a tavak körül immár védősáv húzódik – ismertette a természetvédelmi projekteket a városi képviselő-testület elnöke.

Dr. Pásztor Bálint kiemelte, hogy a VMSZ házhoz megy program által jelzett 400 helyi probléma közül sokat sikerült megoldani. Emellett befejeződtek az előző mandátumban elkezdett útfelújítások is - hangsúlyozta.

– Az elmúlt egy évben több jelentős köztársasági projekt is megvalósult. Az Y-elágazás felett kiépült a mélykúti felüljáró. A munkálatok értéke 250 millió dinár volt, és ugyanennyit fektettünk a pacséri felüljáró megépítésébe is, amit a tervek szerint év végéig befejezünk. Elkezdődött a Szabadka-Szeged vasútvonal építése: a hatalmas értékű befektetéssel járó kellemetlenségeket is igyekszünk enyhíteni Palicson, Hajdújáráson, Királyhalmon és mindenhol máshol – mondta dr. Pásztor Bálint. Hozzátette: az elmúlt egy évben 12 rendes, egy rendkívüli és egy ünnepi ülést tartott meg a szabadkai Városi Képviselő-testület.