2024. március 19., kedd

Októbertől épül a fürdőépület parkolója

Adán leghamarabb november végén nyílik meg a wellnessközpont

Az adai rekreációs központban 2020 februárjától épül a wellnessközpont, amelynek befejezése és megnyitása november végén vagy december elején várható – tudtuk meg Bilicki Zoltántól, Ada polgármesterétől. Elmondta, hogy az épület nagy része elkészült, és hamarosan befejeződnek a belső munkálatok, hátra van a külső területrendezés, a termálvíz bevezetése az épületbe és a létesítményt kiszolgáló parkoló megépítése.

– A wellnessközpont munkálatai a tervezett ütemben haladnak, viszont egy kicsit csúszik a parkoló kiépítése, amire néhány napon belül kiírjuk a közbeszerzési pályázatot a kivitelező cég kiválasztására. A közbeszerzési eljárás 1–1,5 hónapot vesz igénybe, és várhatóan október elején megkezdhetjük a parkoló kiépítését – magyarázta Bilicki Zoltán. – Ez azért okoz gondot, mert a parkoló projektumának részét képezik azoknak a csővezetékeknek az elhelyezése is, amelyek a termálkútból a wellnessközpont épületébe szállítják a melegvizet. Gyakorlatilag, amíg ezek a csővezetékek nincsenek elhelyezve a parkoló alá a földbe, addig a próbaüzemmel is várni kell. Ellenben Igor Mirović tartományi kormányfő ígérete szerint a tartomány jóváhagyta a parkoló kiépítéséhez szükséges 70 millió dinárt. Ezt a szerződést már aláírta a helyi önkormányzat a tartománnyal. A köztársasági turisztikai minisztériumtól pedig kaptunk 12 millió dinárt bútorzatra, erről szintén aláírtuk a szerződést. Már megtörtént a beszállító kiválasztása, a közbeszerzési eljárást lefolytattuk, és megrendeltük a bútorzatot. A wellnessközpont várhatóan november második felében vagy december első felében nyílik meg. A wellness épületében hamarosan befejezik a csempézést, a meszelést, a munkálatokat 70–80 százalékban elvégezték. Már napok óta a járdákat építik az épület körül, így a wellnessépület kiépítése a végéhez közeledik. Az a berendezés, amellyel kiszűrjük a földgázt a termálvízből, le van szerződve, és kiválasztottuk a kivitelezőt a szerkezet megépítésére és üzembe helyezésére. Ezek a munkálatok október elejére befejeződnek – nyilatkozta a polgármester.

Bilicki Zoltán megjegyezte, hogy a teljes beruházás, vagyis a wellnessközpont kiépítése a termálkúttal, a trafóállomással, a tervdokumentációval és a különféle vizsgálatokkal együtt szűk 700 millió dinárba kerül. Ada község önkormányzata hitelből és önerőből finanszírozza a beruházást az Adica üdültetési közvállalaton keresztül, amely a beruházó szerepét tölti be, és a létesítmény jövőbeli működtetője lesz. A létesítmény kiépítéséhez emellett hozzájárul a tartomány és a köztársaság is. A többszintes wellnessközpont alapterülete 2803,54 négyzetméter a teraszokkal, és néhány száz fürdőző befogadására lesz alkalmas. Az épületben egy-egy relax, élmény- és gyermekmedencét alakítottak ki. A medencék mellett épült finn szauna, gőz- és pezsgőfürdő, valamint játszóház és vendéglő is, a létesítmény melletti termálkútból pedig 61 Celsius-fokos termálvíz nyerhető.