2024. április 24., szerda
KERÉKPÁROZÁS – VUELTA A ESPAÑA

Kiesett a legenda, magyar siker a franciáknál

Bár a versenyen már korábban is voltak komolyabb kaptatók és hegyi befutók, a tegnapi szakasz volt az első olyan a Vueltán, amelyet egyértelműen hegyi etapnak lehetett nevezni, hiszen a 152 kilométeres útvonal során hat kategorizált emelkedőt kellett megmászni, és a befutó is egy hegytetőn volt. A szökevénycsoport ezúttal csak fokozatosan alakult ki, és végül hatalmas, 29 fős boly alakult ki rengeteg, korábban már bizonyított kiváló hegyimenővel, illetve több olyan emberrel, akik néhány perccel voltak lemaradva a piros trikós Primož Rogličtól. Bár az előnyük sohasem volt túl nagy, legfeljebb öt perc, a finishez közeledve egyre nyilvánvalóbb lett, hogy az élcsoportból kerül ki az etapgyőztes, és akár új éllovasa is lehet a viadalnak.

A finálé előtt egy szomorú eset történt: a 41 éves Alejandro Valverde egy kanyarban elcsúszott, bukott és nem sokkal később, néhány szenvedős kilométer teljesítése után feladta a versenyt. A veterán spanyol összesen 12 szakaszt nyert a Vueltán, és 2009-ben az összetett diadal is az övé lett.

Az élcsoportból előbb egy trió távolodott el, majd újabbak tudtak felérni hozzájuk az utolsó meredekre fordulva, végül egy négyes bolyból az ausztrál Michael Storer bizonyult a legerősebbnek, aki az utolsó, legmeredekebb rész aljánál távolodott el társaitól. Az összetettben Primož Roglič továbbra is vezet.

Franciaországban nagy magyar siker született, hiszen Fetter Erik megnyerte a Tour de Limousin utolsó, negyedik etapját.

Végeredmény, 7. szakasz (Gandía–Balcón de Alicante, 152 km): Michael Storer 4:10:13 óra, Carlos Verona +21, Pavel Szivakov +59 mp, Sepp Kuss +1:16, Jack Haig +1:24 perc stb. Az összetett állása: Primož Roglič 25:18:35 óra, Felix Großschartner +8, Enric Mas +25, Miguel Ángel López +36, Jan Polanc +38 mp stb.