2024. március 28., csütörtök

A KAFF a számok bűvöletében

Újvidéktől 185 km-re Kecskeméten öt napon át tartott a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, ahol három moziban és két szabadtéri helyszínen nézhette meg a közönség a legfrissebb magyar és európai animációs filmtermés rendkívül gazdag kínálatát, majd hat zsűri értékelte a 90 versenyalkotást és 19 kategóriában osztott ki díjakat. A kétévente megrendezett nemzetközi seregszemlén 30 ország 370 alkotását vetítették, az idei díszvendég Kanada volt. A kanadai animációs film legjelentősebb intézménye a rangos elismerésekben bővelkedő, több mint 80 éves Kanadai Nemzeti Filmbizottság, de nemrég ünnepelte 80. születésnapját Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. igazgatója, az általa irányított filmstúdió pedig kereken 50 éves.

A MAGYAR ÉLETÉRZÉS

A 15. KAFF társrendezvényeként V. Németh Zsolt, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos védnöksége alatt Kecskemét város főterén került megrendezésre a 13. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál. Az érdeklődőket hungarikum kiállítás, játszóházak, gasztroszombat, kézműves vásár, mesterségek utcája, koncertek, térzene, hagyományőrző szervezetek bemutatkozása és népviseletben alkotó művészek várták. A fantasztikus hangulatot a főtéren népmesék vetítése fokozta.

(A Hungarikum Bizottság 2020 őszén hungarikummá nyilvánította a Magyar népmesék című, Kecskeméten készült rajzfilmsorozatot, hiszen kiemelkedő nemzeti érték, kultúránk alapját képezik. A rajzfilmsorozat egyedülálló formában és vizuális elemekkel terjeszti széles körben hagyományainkat. Gyártása a közelmúltban elhunyt, a mesék és jelképek legjobb ismerője, Jankovics Marcell vezetésével kezdődött el.)

Az ötnapos rendezvény programját szakmai előadások, további helyszíneken megtartott kiállítások, könyvbemutatók, a gyerekek számára animációs játszóház és a remek hangulatú Kaláka-koncert, valamint a kifejezetten a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház homlokzatára tervezett látványos fényfestés is színesítette.

Láthattuk a 70 éves Cakó Ferenc alkotásait, Orosz Istvánnak kiállítása, könyvbemutatója és retrospektív vetítése is volt; olyan izgalmas előadásokat is hallgathattunk, mint A mesterséges intelligencia és a film. A mesterséges intelligencia (MI) új lehetőségeket kínál a művészek számára azáltal, hogy fejlett produkciós eszközöket tesz könnyen elérhetővé és a mindennapokban használhatóvá. Dr. Takács Barnabás, AR/VR szakember, kutató előadása betekintést adott alkalmazásának széleskörű tárházába, gyakorlati példákon keresztül ábrázolva ezeket a módszereket.

A hónap alkotója Tóth László István – kiállítása a Magyar Népmesék ‒ Válogatás a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban készült filmek rajzaiból címet viseli; a közismert és népszerű rajzfilmek egy-egy jellegzetes jelenetét textilképekre nagyítva jeleníti meg.

MENYHEI SZABOLCS

Az elmúlt tíz évben több hollywoodi sikerfilm vizuális hátterén dolgozott, kezdve a Marvel Hangyájának mikroszkopikus kalandjaitól a Star Wars messzi-messzi galaxisáig. Fantasztikus képeket készít, amelyek impulzust adnak a képzeletnek és a néző elmerülhet egy furcsa, varázslatos világban. Mindezt óriási sikerrel teszi. Megálmodta ezeket a világokat, majd minket is a felfedezésükre hív.

A versenyprogramok mellett a Panoráma szekcióban a partnerfesztiválok – Annecy, Stuttgart, Zágráb, Hangzhou, Espinho, Pozsony és London – díjnyertes filmjei mutatkoztak be.

KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A KAFF nagy érdeklődéssel övezett programjainak egyike a délelőtti Találkozás az alkotókkal, ahol az előző nap során vetített versenyfilmeket a filmkritikusok, filmtörténészek és animációs szakemberek az alkotók jelenlétében vitatták meg. Az interaktív beszélgetés során nemcsak a felkért hozzászólók és az alkotók, de a fesztivál vendégei és látogatói is megoszthatták észrevételeiket a szóban forgó alkotásokról.

Tamás Iván rendező Macskakirálylány c. animációs filmje kapcsán kérdésemre elmondta: a mai gyermekek ingerküszöbe kitolódott, ő mégis egy puhább vonalat követ a mesében. További érdeklődésemre kifejtette, hogy a magyar alkotások iránt külföldön is nagy az érdeklődés, sőt az alkotások díjazásakor kiemelik ama bizonyos „kelet-európai bájt”.

  A DÍSZVENDÉG KANADA

A kanadai animációs film legpatinásabb intézménye a National Film Board of Canada a 15. KAFF-on egy ötrészes filmösszeállítással szerepelt, klasszikusokat, kortárs filmeket, női rendezők munkáit, valamint válogatást hoztak a legendás Norman McLaren műveiből.

A vendégek alkotásai közül kiemelném az első blokkot: a Tűmozikat. Ezek sajátos technikával, a tűanimációval készült kisfilmek. A módszert bemutató dokumentumfilmből kiderül a különleges eljárásnak a lényege: megvilágított fehér vásznon készülnek – amelyet mintegy egymillió tű szúr át –, a képi formákat és tónusokat a tűárnyékok váltakozó méretei nyomán keletkező árnyék rajzolja meg.

A filmes szakma és az újságírók részére konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket és zártkörű vetítést is tartottak. Itt láthattuk a Kecskemétfilm legújabb animációs sorozatát Békési Sándor rendezésében, a 13 részes Magyar szentek vallomása széria első epizódját, a Szent István Királyt. A magyar történelem nagyjairól készülő sorozat minden része 9 perc hosszúságú, redukált technika alkalmazásával készül.

 A kecskeméti fesztiválon a közönség először láthatta Milorad Krstić képző- és animációs művész, multimediális alkotó legújabb képeit.