2024. március 28., csütörtök

Felszólították a német és amerikai állampolgárokat, kerüljék a kabuli repülőteret

Németország és az Egyesült Államok szombaton felszólította Afganisztánban rekedt állampolgárait, hogy tartsák távol magukat a kabuli repülőtértől, amelyen keresztül jelenleg is több ezren próbálnak meg elmenekülni a radikális iszlamista tálibok kezére került országból.

„Jelen körülmények között biztonságosabb otthon maradni, vagy egy biztonságos helyen kivárni" - írta a kabuli német nagykövetség az országban lévő német állampolgároknak.

Hozzátette, hogy aki mégis megpróbál eljutni a repülőtérre, az ezt a saját felelősségére teszi. Az amerikai nagykövetség szintén arra szólította fel az amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék el a repülőteret a biztonsági fenyegetések miatt, kivéve, ha valaki a hatóságoktól erre vonatkozó utasítást kapott.

Az országot elhagyni igyekvőket most már csak katonai gépeken menekítik a közeli országokba, ahonnan polgári járatokkal viszik őket tovább. A kabuli repülőtér körül egyre kaotikusabbá váló helyzet miatt azonban gyakran nem tudják megtölteni a katonai gépeket, mivel sokan, akiknek engedélye lenne felszállni a gépekre, nem tudnak kijutni a repülőtérre.

A légikikötő területére tízezrek szeretnének bejutni, reménytelenül várakozva a kerítéseknél, miközben a városban felállított tálib ellenőrző pontokon is fennakadhatnak a reptérre igyekvők.

A tálibok egyébként felszólították azokat, akik nem rendelkeznek utazási okmányokkal, hogy menjenek haza. A CNN amerikai hírtelevízió beszámolói szerint a repülőtér területén közben rendezetten zajlik az oda eljutott menekülők elosztása és az evakuációs katonai gépek indítása.

Eddig német katonai gépek több mint 1800 embert evakuáltak Taskentbe, ahonnan civil gépekkel folytathatták útjukat Németországba.

A német hadsereg két helikoptere érkezett meg szombaton Kabulba, hogy segítsenek az embereknek a városból történő kimenekítésében. A német csapatok csak a repülőtérre eljutott embereket tudják evakuálni, de ez is kezd egyre veszélyesebbé és nehezebbé válni, a helyzetet jól szemlélteti, hogy több gép mindössze néhány utassal volt kénytelen felszállni.